Ekonomi Meyve-sebze karaborsaya düşer mi?

Meyve-sebze karaborsaya düşer mi?

Paylaş
Meyve-sebze karaborsaya düşer mi?

İstanbul Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden 07.00- 10.00 ve 16.00- 20.00 saatleri arasında kamyonların geçişini yasaklayan kararın değiştirilmesi için 4 gün kontak kapatma kararı alan Alanyalı nakliyeciler, eylemden sadece kendilerinin değil, herkesin zarar göreceğini söyledi

Alanya Kamyoncular Kooperatifi Başkanı Ahmet Uyar, yasak kararının değiştirilmesi için 27 Ocak’ta eylem yapacaklarını söyledi. Eyleme 10 kooperatife üye yaklaşık 1500 nakliyecinin destek vereceğini belirten Uyar, 4 gün boyunca kontak kapatacaklarını kaydetti. Köprüden geçiş kısıtlaması nedeniyle İstanbul’daki tüketicilere taze ürün sunulamadığını vurgulayan Uyar, Alanya’dan yola çıkan kamyonların İstanbul- Çamlıca gişelerinde saatlerce beklemek zorunda kaldığına işaret etti. Uyar, "Kadıköy’de toptancı hali kilitleniyor. Kamyonlar hale giremediği için mallar başka araçlara aktarılıyor. Buradan tekrar hale aktarılıyor. Ürün tüketiciye gidinceye kadar 5 kez el değiştiriyor. Bu süre içinde de ürün yenilmeyecek duruma geliyor" dedi.

Haberin Devamı

ESNAF ÇALIŞAMAZ HALE GELDİ

Beklemeden dolayı ürünlerin kış aylarında donduğunu belirten Uyar, şunları kaydetti:

"Dünyanın hiçbir yerinde gıda maddesinin geçişinde yasak yoktur. Bir yılda Ankara’ya 12 kez gittim. Maalesef sorun çözülmüyor. Esnaf çalışamaz hale geldi. Kamyoncu esnafı zaten bir seferde 200-300 TL kazanıyor. Onu da malı hale teslim edebilmek için kiraladığı küçük araçlara ödüyor. Bu nedenle çalışmama kararı aldık."

ÜRETİCİLER DE ZARAR GÖRECEK

Alanya’da 36 yıldır nakliyecilik yapan Mehmet Bekiroğlu ise eylem kararından sadece kamyoncuların değil, üreticilerin de zarar göreceğini öne sürdü. Kooperatifin aldığı kontak kapatma kararına katıldıklarını belirten Bekiroğlu, şöyle dedi:

"Kamyoncular olarak ömrümüz İstanbul’a meyve ve sebze taşımakla geçti. Son 2-3 senedir kamyonların belli saatlerde köprüden geçişine izin verilmiyor. Yollarda bekleyen şoförlerin park yasağından dolayı ceza puanları doldu. Kışın eksi 8- 10 derecede köprü girişinde saatlerce beklediğimiz için hem ürünler donuyor, hem de hale geç kalıyoruz."

Haberin Devamı

Alanya’dan İstanbul’a 40 yıldır meyve ve sebze taşımacılığı yapan nakliyeci Mustafa Yılmaz da "Daha önce Kadıköy’de yükümüzü dağıtıp, paramızı alıp işimize bakıyorduk. Ancak son 3 senedir çekilmez bir çile oldu" dedi.