Merkez Meyve-sebze kurutma tesisi kent ekonomisine kazandırıldı

Meyve-sebze kurutma tesisi kent ekonomisine kazandırıldı

Paylaş
Meyve-sebze kurutma tesisi kent ekonomisine kazandırıldı

Meyve-sebze kurutma tesisi kent ekonomisine kazandırıldı

ADANA,(DHA)- ADANA Büyükşehir Belediyesi, Meryem Kadın Kooperatifi, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) iş birliğiyle yapılan Güneş Enerjisi ile Kurutma Tesisi açıldı.
Tesisin açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Temsilci Vekili David Savard, IOM yetklileri Rex Alamban, Mohaned Eman, Meryem Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Kadem Doğan, kooperatif üyesi kadınlar, bürokratlar ve konuklar katıldı.
Açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanlığı döneminden bu yana kadının güçlenmesine yönelik önemli çalışmalara, projelere imza attıklarını anlattı. Başkan Karalar, “Kadın Dayanışma Merkezi, Düşler Atölyesi, Eşitlik Birimi, Meryem Kadın Kooperatifi ve bundan sonra kadının güçlenmesiyle ilgili yapacağımız birçok iş bizlerle başladı ve devam edecek. Kadının istihdamında, aile içi şiddette ve kadının mağdur olduğu diğer sorunlarla ilgili başvuru yapabilecekleri yer açma konusu bizimle gündeme geldi ve devam ediyor. Başladık, büyüterek devam ediyoruz” dedi.
Tesis hakkında bilgiler veren Karalar, “Kurdurduğumuz Meryem Kadın Kooperatifi’nde sadece kadınlarımız var. Uluslararası Çalışma Örgütü’nden (ILO) alınan hibe ile başladık.160 bin metrekare verimli toprağı ve belediye ait, kadınların gelir elde edebileceği başka yerleri onların emrine sunduk. Meryem Kadın Kooperatifi’nin 135 sürekli çalışanı var ama yaklaşık 200 kadına istihdam sağlayan bir kooperatif. Kurutma tesisi de aynı kooperatif çatısı altında faaliyet gösteren ve yaklaşık 100 bin dolara mal olan bir yer. Burada da 30 kadınımıza istihdam sağlanacak” diye konuştu.
Tesisin yenilenebilir güneş enerjisiyle çalışacak olmasının önemine de değinen Başkan Zeydan Karalar, şunları söyledi:
“Küresel ısınmanın dünyayı giderek daha fazla tehdit ettiği bir dönemde bu tesisin önemi daha da artıyor. Laboratuvarımızda ürünleri test edip, sağlıklı olduğunu belirledikten sonra insanlarımıza yedireceğiz. Hem onlarca kadınımıza istihdam sağlamanın mutluluğunu yaşayacağız, hem de insanlarımıza sağlıklı sebze meyve yedirmenin huzurunu tadacağız. Umut ediyorum ki Birleşmiş Milletler (BM) Göç İdaresi Adana’da bizlere bu projelerle ilgili daha fazla destek verecek. Bugüne kadar yapılanlar için elbette şükranlarımı iletiyorum ama bundan sonra yapılacaklarla ilgili umutlu olduğumu ifade etmek istiyorum.”
‘GELECEĞİ DÜŞÜNEN DAİMA KADINLAR OLMUŞTUR’
IOM Türkiye Temsilci Vekili David Savard ise kadınların sebze ve meyveleri alıp kurutması fikrini çok sevdiğini belirterek, “Geleceği düşünen her zaman kadınlar olmuştur. Burada çalışan kadınlar hem ailelerine katkı sağlayacak hem de komşularına, arkadaşlarına ve kendi çocuklarına rol model olacaktır. Bugün burada projeyi sonlandırmak için değil başlatmak için bulunuyoruz” diye konuştu.
PAZAR ARAŞTIRMASI YAPILDI
Meryem Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Kadem Doğan da Türk, Suriyeli, İranlı ve Afgan kadınlardan oluşan 37 ortaklı bir kuruluş olduklarını açıklayarak, şöyle konuştu:
“Kadınların yaşamlarındaki olumsuzlukların kaldırılması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadın gücünün görünür kılınarak istihdam olanaklarının artırılması gibi vizyonlarımız var. Bugün doğa dostu, yaşam dostu bir tesisin açılışını yapıyoruz. Kurutma tesisinde 15 Türk, 15 Suriyeli kadın çalışmaktadır. Ürünler ‘Meryem Woman’s Cooperative’ patentiyle piyasaya sunulacaktır. Pazar araştırması yapılmış, gerekli koşullar ortaya konmuştur.”
Konuşmaların ardından tesis gezildi ve konuklara tanıtıldı.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı