Gündem MGK toplantısı sona erdi

MGK toplantısı sona erdi

Paylaş
MGK toplantısı sona erdi

5.5 saat süren Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi.

MGK’nın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki olağan toplantısı saat 14.24’te başladı ve saat 20.06 sularında sona erdi. Toplantıda, iç ve dış gelişmeler ele alındı. Daha önceki MGK toplantılarında Kara Kuvvetleri Komutanı olarak yer alan Orgeneral Hulusi Akar, ilk kez Genelkurmay Başkanı sıfatıyla katıldı.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcıları Cevdet Yılmaz ve Tuğrul Türkeş, İçişleri Bakanı Selami Altınok ve Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ilk kez bugünkü toplantıya MGK üyesi olarak iştirak etti.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi de ilk kez MGK toplantısında bulundu.

YAZILI AÇIKLAMA GELDİ

YENİLENEN MGK

Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) alınan karar çerçevesinde ordunun komuta kademesinde yapılan olağan değişiklikler ve Cumhurbaşkanı'nın seçimin yenilenmesi kararının sonucu olarak kurulan Geçici Hükümet'in ardından Milli Güvenlik Kurulu'nun üye yapısı da önemli ölçüde yenilendi. Yeni MGK'nın yapısı, 7 seçilmiş isme karşı 8 atanmış bürokrat ve bakandan oluştu. 8 üye de, ilk kez MGK toplantısına yeni ünvanları ile katıldı. Milli Güvenlik Kurulu'nun Ağustos ayı olağan toplantısının geçen hafta içinde yapılması gerekiyordu.

Haberin Devamı

Ancak Erdoğan, yeni hükümetin oluşum takvimini dikkate alarak, toplantıyı yaklaşık bir hafta ileriye almıştı. MGK toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı. Toplantı, saat 14.24'te başladı. MGK toplantısının gündeminin önemli maddelerini; seçim güvenliği, PKK terörü ile mücadele, IŞİD'e karşı ABD ile birlikte başlatılan ortak hava operasyonları ve paralel devlet yapılanması ile mücadelede gelinen aşama oluşturdu. PKK terörü nedeniyle özellikle Güneydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu'nun bazı illerinde seçim güvenliğinin sağlanması için alınacak önlemler de, MGK toplantısında kapsamlı olarak değerlendirildi.

TÜRKEŞ'E ÖNEMLİ GÖREV

Başbakan Ahmet Davutoğlu, görev dağılımı genelgesi ile "Milli Güvenlik Kurulu’nun tavsiye kararlarının ve görüşlerinin değerlendirilmek üzere Bakanlar Kurulu’na sunulması ve Bakanlar Kurulu’nda kabulü halinde bu tavsiye kararlarının uygulanmasının koordinasyonu ve izlenmesi" görevini Başbakan Yardımcısı Türkeş'e vermişti. MGK kararlarının Bakanlar Kurulu'na sunumu ve takibi çerçevesinde Türkeş, seçim döneminde önemli bir görev üslenmiş olacak. MGK'nın bir sonraki toplantısı ise Ekim ayının son haftasında yapılacak.

Haberin Devamı

İLK KEZ KATILANLAR

MGK toplantılarında Kara Kuvvetleri Komutanı olarak yer alan Orgeneral Hulusi Akar, ilk kez Genelkurmay Başkanı sıfatıyla toplantıya katıldı. Başbakan Yardımcıları Cevdet Yılmaz ve Tuğrul Türkeş, İçişleri Bakanı Selami Altınok ve Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi de ilk kez MGK toplantısında yer aldı. Toplantı öncesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Başbakanlık Resmi Konutu'nda yaklaşık 1 saat süren bir hazırlık toplantısı yapıldı. Hazırlık toplantısına MGK'daki Bakanlar Kurulu üyeleri ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu katıldı. MGK BİLDİRİSİ: MGK bildirisinde şu ifadeler yer aldı:

TERÖRÜN LANETLENMESİ....

*Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği ile kamu düzeninin sağlanmasına müteallik hususlar etraflıca görüşülmüş, ülkenin iç ve dış güvenliğine yönelik tehditler ile alınan ve alınacak tedbirler değerlendirilmiştir. Huzur ve barış ortamını bozmaya yönelik terörist saldırıların, milletimizin asırlara dayanan kardeşlik duygularını ve birarada yaşama iradesini zayıflatma hedefine ulaşamayacağı vurgulanmıştır. Bölücü terör örgütünün, vatandaşlarımızın ve güvenlik güçlerimizin hayatlarına kasteden terör eylemlerinin, yurt içinde ve yurt dışında, demokrasi bilincine sahip, insan hak ve özgürlüklerine saygılı tüm kesimlerce lanetlenmesi memnuniyetle karşılanmış ve terörle mücadele konusunda uluslararası kamuoyu ile yakın işbirliği yapılması gerektiği mütalaa edilmiştir

Haberin Devamı

. PARALEL YAPIYLA EKONOMİ DAHİL MÜCADELE

*Paralel devlet yapılanmasıyla, yurt içinde ve yurt dışında, illegal ekonomik boyutu da dâhil olmak üzere sürdürülmekte olan mücadelenin kararlılıkla devam ettirileceği belirtilmiştir. Demokratik bir hukuk devleti olan ülkemizde, kanun dışı hiçbir yapılanma ve eyleme müsaade edilmeyeceği, bu tür faaliyetler son buluncaya kadar mücadeleye devam edileceği ve bu mücadelenin hukuk çerçevesinde yürütüleceği ifade edilmiştir. SEÇİM GÜVENLİĞİ *1 Kasım 2015 tarihinde icra edilecek genel seçimlerin huzur ve güven ortamı içinde gerçekleşmesi ve halkımızın iradesinin her türlü baskıdan uzak bir şekilde özgürce sandığa yansıması için alınacak tedbirler hakkında Kurul’a bilgi sunulmuştur.

Haberin Devamı

IŞİD'E KARŞI ORTAK HAREKAT

*Suriye’de yaşanan gelişmeler etraflıca değerlendirilmiş, sınır güvenlik tedbirleri gözden geçirilmiş; Suriye’nin barış ve huzur ortamına kavuşması hususunda, DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyon güçleriyle birlikte hareket dâhil, kararlı istek ve duruşumuzun sürdürüleceği teyit edilmiştir.

SURİYE'DE ARINDIRILMIŞ BÖLGE

Irak ve Suriye’de konumlanan DEAŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadelenin aynı kararlılıkla yürütüleceği vurgulanmış; Suriye sınırları içerisinde hayata geçirilecek terör örgütlerinden arındırılmış bölge uygulamasının Suriye halkının hayat hakkının muhafazasında önemli bir rol oynayacağı ifade edilmiştir.

MÜLTECİ SORUNU VE AVRUPA'YA ÖRTÜLÜ SİTEM

*Avrupa ülkelerinin, Türkiye’nin yıllardır dirayetle yönettiği mülteci akınına karşı ortaya koyduğu kaygı verici tutum üzüntüyle karşılanmış, bu meseleye temel insan hakları kapsamında yaklaşılması gerektiği değerlendirilmiştir. *Yemen, Libya ve Mısır başta olmak üzere Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler ele alınmıştır.