Beden Sağlığı Migren ağrısı milattan önce de varmış

Migren ağrısı milattan önce de varmış

Paylaş
Migren ağrısı milattan önce de varmış

Migren ağrısının geçmişinin milattan öncesine dayandığını biliyor musunuz? Uzmanlar, milattan önceki yıllara ait çizimlere bakıldığında, o dönemlerde de migren tedavisine çare arandığını gözler önüne serdiğini belirtiyor

Günümüzde birçok kişinin yaşam kalitesini düşüren ve şiddetli baş ağrısına neden olan miğrenin milattan önceki yıllarda da çaresinin arandığını biliyor musunuz? Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslan Tekataş, milattan önceki yıllara ait değişik çizimler birleştirildiğinde, o dönemde de migren tedavisi yapıldığının görüldüğünü belirterek bu hastalığın geçmiş yıllarda birçok kişiyi etkilediğini söyledi.

Haberin Devamı

KAFANIN İÇİNE CİN GİRDİĞİ SANILIYOR

İnsanlığın, varoluşundan itibaren baş ağrısından muzdarip olduğunu dile getiren Doç. Dr. Tekataş “Milattan önce 7000 yılından kalan kafataslarında, bir cihazla kafatasının delinmesi ve trepanasyon (baş deliği ameliyatı) denen bir işlemin bulguları mevcuttur. Bu işlemin, o dönemde kafanın içine bir cin girmesi ve bu cinin oradan çıkarılması inancıyla yapıldığı sanılıyor. Döneme ait değişik değişik çizimler var. Bu çizimler birleştirildiğinde migren tedavisi yapıldığını biliyoruz."

MİGREN SIK GÖRÜLÜYOR

Kadınların yüzde 95'inin, erkeklerin de yüzde 90'ının yılda bir kez baş ağrısıyla karşı karşıya kaldığına işaret eden Doç Dr. Tekataş, toplumda en sık görülen baş ağrısının gerilim tipi ve migren olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Uluslararası Baş Ağrısı Derneği'nin baş ağrılarını 14 ana grup ve yüzlerce alt grup olarak sınıflandırdığını belirten Doç. Dr. Tekataş, "Bunlar migren, gerilim tipi ve küme baş ağrılarıdır. Sekonder baş ağrıları ise yüzde 10 oranında görülen, nedeni belli bir hastalığa bağlı olarak beyin damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, beyin tümörleri, göz hastalıkları, sinüzit, menenjit gibi hastalıkların seyri sırasında çıkan ağrılardır" dedi.

AA