Yaşam Mikropları öldüren kumaş yapıldı

Mikropları öldüren kumaş yapıldı

Paylaş
Mikropları öldüren kumaş yapıldı

Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Mühendisliği ile Tekstil Mühendisliği Bölümü'nde görevli iki öğretim üyesi, nano teknoloji kullanarak çinko ve gümüş karışımlı antibakteriyel kumaş üretti

Üretilen kumaşın daha da geliştirilerek insan vücudundaki yaraların daha çabuk iyileşmesinde kullanılması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Karakuş ve Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yüksel İkiz, bir yıldır yaptıkları araştırmanın ve çalışmanın ardından yara tedavisinde kullanılması için tekstil sektöründe çığır açacak yeni bir kumaş türü geliştirdi.

Doç. Dr. Karakuş ve Yrd. Doç. Dr. İkiz, ’Çinko ve gümüş esaslı mono partiküllerin yara tedavisinde kullanımı’ adını verdikleri bir proje başlattı. Projede kapsamında Doç. Dr. Karakuş’un çinko ve gümüş esaslı maddeleri sentezleyerek elde ettiği karışım, Yrd. Doç. Dr. İkiz tarafından nano teknoloji kullanarak elektrik gücü ile eğirme yöntemi sayesinde kumaşa işlendi.

Haberin Devamı

Yapılan son çalışmalarda çinko ve gümüş partikülleri işlenen kumaşın, mikroplara karşı antibakteriyel özellik kazandırıldığı ortaya çıktı. İki öğretim üyesinin geliştirdiği antibakteriyel kumaşın yapılan testlerinde mikroplara karşı koruma özelliği taşıdığı, ancak biraz daha geliştirilmesi gerektiğini belirtildi.

’MİKROPLARA KARŞI ÖLDÜRÜCÜ ETKİ YAPIYOR’

Doç. Dr. Mehmet Karakuş, kumaşa antibakteriyel özellik kazandırmak için nano teknolojiyle çalıştıklarını belirtti. Doç. Dr. Karakuş, "Kumaşa işlediğimiz nano boyuttaki çinko ve gümüş atomları mikroplara karşı öldürücü etki yapıyor. Bu partikülleri tekstil malzemeleri ile birleştirdik ve kumaş antibakteriyel özellik kazandı. Kumaş yaraya kapatıldıktan sonra mikrop kapmasını önleyecek ve daha hızlı iyileşmesini sağlayacak. Kumaşı test edilmesi için Bursa’ya gönderdik. Yapılan testte antibakteriyel özelliği kanıtlandı ancak biraz daha geliştirilmesi gerektiğini ortaya çıktı. Çalışmalara devam edeceğiz" diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Yüksel İkiz ise kumaşa işlenen çinko ve gümüşün 150- 200 nanometre kalınlığında, pamuğun yüzde biri çapında olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. İkiz, "Bu yeni ürünü yara sargısı veya yara bandı gibi düşünün ancak anti bakteriyel özellikli olacak. Gümüş ve çinko gibi ağır metaller, anti bakteriyel özelliği biliniyor. Gümüşün anti bakteriyel özelliği tekstilde de kullanılıyor. Ancak içerisine çinkoyu katarak yepyeni bir yapı oluşturuldu" dedi.

Haberin Devamı

Yrd. Doç. Dr. İkiz, projelerini kısa süre önce Bursa’da düzenlenen Uluslararası Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Proje Pazarı’nda sergilediklerini belirtti. Yrd. Doç. Dr. İkiz, "Proje firmalar tarafından büyük ilgi çekti. Güçlü bir iplik firması bu projeyi hayata geçirmek istiyor ancak biz biraz daha üzerinde çalışıp antibakteriyel özelliğini artıracağız" diye konuştu.

DHA