Eğitim - Kariyer Milli eğitimden kayıt parası uyarısı

Milli eğitimden kayıt parası uyarısı

Paylaş
Milli eğitimden kayıt parası uyarısı

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara 'kayıt parası' uyarısı yapıldı. Müdülüğün internet sitesinde yayınlanan ve ilçelere gönderilen ‘kayıt parası’ konulu yazıyla, öğrenci kaydı sırasında velilerden herhangi bir nedenle para isteyen okul yöneticileri hakkında yasal işlem yapılacağı belirtildi

İlkokul ve ortaokul kayıtları devam ederken İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara kayıt parası uyarısı yapıldı. Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci imzasıyla ilçelere gönderilen 10 Temmuz 2018 tarihli talimat ile kayıt esnasında velilerden hiçbir şekilde para talep edilmemesi istendi. Ayrıca bu konuda kanun, yönetmelik ve genelge hükümlerine aykırı şekilde işlem yapan okul yöneticileri hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacağı belirtildi. Yazıda 2018-2019 eğitim-öğretim yılının 17 Eylül'de başlayacağı, ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokullarına kayıtların ise temmuz ayından itibaren ilgili mevzuat hükümleri gereğince yapıldığı hatırlatıldı.

Haberin Devamı

BAĞIŞ ADI ALTINDA TALEP EDİYORLAR

İstanbul Valiliği'ne BİMER, CİMER, ALO 147 dilekçe ve diğer iletişim kanallarıyla yapılan başvuru ve şikayetlerde, kayıtlar esnasında okul yönetimlerince velilerden kayıt parası veya bağış adı altında para talep edildiği iddialarının yer aldığı belirtildi. Kanun değişikliğiyle zorunlu eğitim süresinin sekiz yıldan kesintisiz 12 yıla çıkarıldığı ve bu bağlamda Anayasa'nın 42'nci maddesinde "İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır" hükmünün yer aldığı hatırlatılarak şöyle denildi:

"İlgili yönetmeliğin Birlik Gelirleri başlıklı 15'inci maddesinin 2'nci fıkrasında, 'Birlikler, velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlayamaz, okul kayıt döneminde bağış ve yardım toplayamaz. Ayrıca bakanlık tarafından yürütülen proje ve yapılan protokoller kapsamında okul ve kurumlarda yapılacak faaliyetlerden ücret talep edilemez' hükmü ve ilgili genelgede de 'Okul-aile birlikleri temsilcileri, öğrenci velileri ile bağış yapılması amacıyla karşı karşıya getirilmeyecek, öğrenci kayıt-kabulü ve diploma verilmesi karşılığında okul-aile birlikleri hesabına para yatırılması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır' hükmü yer almaktadır.

Haberin Devamı

Bu nedenle kayıt esnasında velilerden hiçbir şekilde para talep edilmemesi, bu konuda yukarıda belirtilen kanun, yönetmelik ve genelge hükümlerine aykırı şekilde işlem yapan okul yöneticileri hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacağının bilinmesi, konuyla ilgili okullarımıza gerekli duyurunun yapılması hususunda gereğini önemle rica ederim."