Ekonomi Milyonlara müjde!

Milyonlara müjde!

Paylaş
Milyonlara müjde!

Hükümet, kirada oturandan emekliye, ev almak isteyenlerden çiftçilere ve polislere kadar milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenlemeyle ilgili Meclis’e kanun teklifi verdi. İşte merak edilenler...

AK Parti’nin bazı kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasını içeren 71 maddelik kanun teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklife göre; yaşlılık, malüllük ve ölüm aylığında alt sınır 1000 lira olacak. Daha açık anlatımla 1000 liranın altında maaş alan emekli kalmayacak. Yani 700-800 lira gibi emekli maaşları 1000 liraya tamamlanacak. Bu düzenlemeden 150 bin emekli yararlanacak.

Haberin Devamı

ŞARTLAR ESNETİLECEK

Diğer önemli bir düzenleme ise işsiz kalan vatandaşların dertlerine bir nebze de olsa çare olan işsizlik maaşıyla ilgili. Normalde işsizlik maaşı alabilmek için son 120 gün kesintisiz prim ödenmesi gerekiyor. Yani 1 gün bile ara veren bu maaşı alamıyordu. Hükümet işsizlik maaşındaki bu kuralı esnetecek. İş akdinin devam etmesi kaydıyla gün eksiği olan da 811-1623 lira arasında değişen işsizlik maaşından yararlanabilecek. Son 16 yılda 6 milyon 470 bin kişi işsizlik maaşı almaya hak kazandı.

KİRADA OTURANLAR DİKKAT!

20 milyon kişi ya kiralık evlerde yaşıyor ya da işyeri için mülk sahibine kira ödüyor. Kira, hem vatandaş için hem de esnaf ve işletmeler için önemli bir gider. Kira artışının sınırı, 1 Temmuz 2012’de çıkan yeni Borçlar Kanunu ile belirlenmiş durumda. Buna göre; artış son 12 aylık ortalama Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre yapılıyor. Bu rakam da 4 Kasım’da yüzde 23.73 olarak açıklanmıştı. Yani 1000 liralık kira 1237 lira olacaktı.

Haberin Devamı

ŞİMDİ TÜFE'YE GÖRE

Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP), kira artışının ÜFE yerine tüketici fiyat endeksine (TÜFE) göre belirlenmesi için çalışma yapılacağı yer almıştı. 12 aylık ortalama TÜFE’ye göre kira artışı uygulaması başlamış olsaydı kira artışı en çok yüzde 14.90 olabilecekti. İşte şimdi Meclis’e sunulan teklifle, kira artışının ÜFE’ye göre değil TÜFE’ye göre belirlenmesi sağlanacak. Bu yolla vatandaşın kira artış maliyeti yarı yarıya düşecek.

ÇİFTÇİLERE KATKI

Teklife göre; hayvancılığın desteklenmesi amacıyla büyükbaş ve küçükbaş hayvanların satışından ve üreticilerden satın alınan sütün satın alma bedeli üzerinden alınan pay kaldırılacak. Bu oran binde 1 olarak uygulanıyordu. Tarım ürünleri lisanslı depoculuk kanunu kapsamında ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlara dair istisna 2023 sonuna kadar uzatılacak.

EV ALANA DAHA ÇOK DESTEK VERİLECEK

Teklifle konut hesabının daha etkin hale getirilmesi için yapılan değişiklikle sistem, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca yürütülecek. Konut yardımları için belirlenen devlet katkısı 20 bin liradan 25 bin liraya çıkarılacak. Mevcut uygulamada bankada konut hesabı açıp, üç yıl düzenli ödeme yapmak gerekiyor. Yeni uygulamayla konut hesabı açıp para biriktirenlere, toplam tutarın yüzde 25’i kadar destek verilecek. Bu devlet desteği 25 bin lirayı aşamayacak.

Haberin Devamı

BEBEK DEVAM SÜTÜNE ÖTV AYARI

Şalgam suyu, çeşnili ve aromalı/aromalandırılmış içme sütleri ile bebek ve devam sütü sayılan içeceklerden ÖTV alınmayacak. Burada da ÖTV yüzde 10 olarak uygulanıyordu.yapılan düzenlemeyle perakende fiyatlarda düşüş bekleniyor.

PİLOT VE KABİN MEMURUNA İSTİSNA

Kamu kurum, kuruluşları hariç Türk Hava Kurumu ile sivil havacılıkta görevli pilotlar ve sertifikalandırılmış kabin memurlarına ödenen aylık ücretin gerçek safi değerinin yüzde 70’i gelir vergisinden istisna olacak. Cumhurbaşkanı, bu oranı yüzde 100’e kadar artırabilecek ya da sıfıra kadar indirebilecek.

POLİSE 'SANDIK' ŞARTI

Teklifle, Emniyet Genel Müdürlüğü mensuplarına sosyal ve ekonomik yardımlar sağlamak için kurulan Polis Bakım ve Yardım Sandığı’nın (Polsan) daha güçlü bir mali yapıya kavuşturulması, ortaklarına yaptığı yardımların artırılması amaçlanıyor. Bu amaçla Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarında görevli tüm memurların sandığa ortak olmaları şartı getiriliyor.

Haberin Devamı

KDV İADELERİ...

İmalat sanayi ile uğraşanlar ve bunların yaptığı yatırımlar, iş yerini büyütmek amacıyla yaptıkları ve 50 milyon liradan fazla imalat yatırımları ile alakalı indirilemeyen Katma Değer Vergisi’nin (KDV) geri iadesi ile alakalı teşvik söz konusuydu. Bu teşvik 2019’a uzatılması ve akabinde de Cumhurbaşkanı’na da beş yıl uzatması yetkisi verilecek.

ÖNE ÇIKAN DİĞER BAŞLIKLAR

● Finansal İstikrar ve kalkınma komitesi kurulacak.

● Hızlı tren ve demiryolu yatırımları için ödeneklerin kullanımı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan alınıp hazine ve maliye Bakanlığı’na geçiyor.

● Sigortacılık sektöründe yaşanan teminat sorunlarına daha etkin çözüm getirilmesi için Türk Reasürans Anonim şirketi kurulacak.

● Dışişleri Bakanlığı’nca belirlenecek ülkelerde vize başvurularında aracı hizmet alınmasına imkan tanınacak.

Haberin Devamı

● İmalat sanayi yatırımları için sağlanan teşvikler 2019’a kadar uzatılacak. cumhurbaşkanı bu süreyi beş yıla kadar uzatabilecek.

● Hazine ve Maliye Bakanlığı, iç ve dış piyasalarda farklı kira sertifikası türlerinden ihraç yapabilecek.

● Kentsel dönüşüm çalışmalarına destek olması ve finansman sağlaması için İl Bank’a yetki verilecek.

● DASK, uluslararası sigorta veya reasürans şirketlerine ortak olabilecek.

● İhalesi yapılan ve devam eden sözleşmeler, girdi fiyatlarında beklenmeyen artışlar olursa 60 gün içinde feshedilip tasfiye edilebilecek veya devredilebilecek.

● Vatani görevleri boyunca er ve erbaşların sigortalı olmayan eş ve çocukları ile anne ve babaları sağlık güvencesine kavuşacak.

● Kaçak akaryakıt en yakındaki rafinerilere satılacak.