Dünya Mısır'da din çatışması

Mısır'da din çatışması

Paylaş
Mısır'da din çatışması

İslam dinini seçen bir Hıristiyan kadının kendi isteği dışında kiliseye hapsedildiğini duyan Selefi gruplar, kutsal mekanı ateşe verdi. Çatışmalarda 12 kişi ölürken, 200'e yakın kişi de yaralandı

Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından demokrasiye geçiş için hazırlık yapan Mısır tehlikeli bir çatışmanın içine sürükleniyor. Mısır'ın başkenti Kahire'de Hıristiyan-Müslüman çatışmasında 12 kişi ölürken, 186 kişi de yaralandı. Mısır ordusu, çatışma sonrasında gözaltına alınan 190 kişinin askeri mahkemede yargılanacağını açıkladı. Müslüman bir erkekle evlenen Hıristiyan bir kadının kendi rızası dışında Kahire'nin İmbaba semtinde bulunan Aziz Mena Kilisesi'nde alıkonduğunu duyan Selefi gruplar, kilisenin önüne gelerek protesto gösterisi yaptı. Sözlü tartışma daha sonra çatışmaya dönüştü. Kilisenin içerisinden kendilerine ateş açıldığını iddia eden Selefi grup, tarihi kiliseyi ateşe verdi. Mısır ordusu çatışma nedeniyle bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk etti. Aziz Mena Kilisesi sözcüsü rahip Pater Hermina, saldırı sırasında 5 Kıpti Hıristiyan'ın Selefi grubun darp ve kurşunları sonrasında öldüğünü söyledi. Mübarek'in devrilmesi sonrası yönetime geçen Mısır 7ordusu yaptığı yazılı açıklamada, cumartesi gecesi yaşanan olaylarla bağlantılı 190 kişinin gözaltına alındığını ve yüksek askeri mahkemeye sevk edildiklerini belirtti.

ASKER YARGILAYACAK

Haberin Devamı

Mısır Başbakanı Essam Şeref de, başkent Kahire'de Müslümanlarla Hıristiyanlar arasında çıkan çatışmaları görüşmek üzere kabineyi olağanüstü toplantıya çağırdı. Devlet televizyonu, Şeref'in Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapacağı gezileri yarıda kesip ülkeye döndüğünü duyurdu. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in 11 Şubat'ta devrilmesinden bu yana Hıristiyanlarla Müslümanlar arasında çatışmalar yaşanıyor. Mart ayında bir kilisenin tahrip edilmesini protesto eden binlerce Kıpti Hıristiyanın protesto gösterisine Müslüman bir grubun saldırması sonucu ortaya çıkan şiddet olaylarında da 13 kişi yaşamını yitirmişti.

Evlilik tabu

Mısır'ın 80 milyonluk nüfusunun yüzde 10'nu Kıpti Hıristiyanlar oluşturuyor. Bu ülkede Müslüman çoğunlukla, Kıptiler arasında evlilik büyük bir tabu. Kıpti Hıristiyan bir kadının, bir Müslüman erkekle evlenmesi kilise tarafından afaroz edilmesi anlamına geliyor. Yasalara göre Müslüman bir kadının, Kıpti bir erkekle evlenmesi de yasak.

Haberin Devamı

AKŞAM