Ekonomi Mısır'daki darbe yüzünden ham petrol fiyatları arttı

Mısır'daki darbe yüzünden ham petrol fiyatları arttı

Paylaş
Mısır'daki darbe yüzünden ham petrol fiyatları arttı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol ürünlerinde 3-4 kuruş indirimi düşünürken, Mısır'daki olayların ham petrol fiyatlarını 7-8 dolar artırdığını söyledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol ürünlerinde 3-4 kuruş indirimi düşünürken, Mısır’daki olayların ham petrol fiyatlarını 7-8 dolar artırdığını söyledi.
Erzurum Palandöken’deki Xanadu Otel’de düzenlenen törenle özelleştirilen ARAS EDAŞ ve ARAS EPSAŞ hisseleri Çalık ve Kiler ortaklığına devredildi.

Devir-teslim törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vali Ahmet Altıparmak, Çalık Holding Yönetim kurulu başkanı Ahmet Çalık, Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, TEDAŞ eski genel müdürü Haşim Keklik, milletvekilleri Adnan Yılmaz, Cengiz Yavilioğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti’li Ahmet Küçükler, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak da hazır bulundu.

"7-8 DOLARLIK ARTIŞ İŞİMİZİ ZORLAŞTIRDI"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, törenden sonra bir gazetecinin sorusu üzerinde Mısır’daki iç savaşın enerji fiyatlarını etkilediğini belirterek şöyle dedi:
"Orada son derece elim ve insanlık dışı uygulamalar başladı. Hiçbir rejimin hangi anlaşıyta olursa olsun bunu tasvip ediyor olması söz konusu olmaz. Dünyada günlük 90-91 milyon varil ham petrol kullanılıyor. Mısır üretimi 700 bin varil dolayında. Mısır, OPEC üyesi olmayan tek Afrika ülkesi aslında.

Dikkatlerinizi çekmek isterim. Mısır’da askeri darbe olmadan önce ham petrolün varili 103 dolar. Şu anda 110-111 doları zorlamaya başladı. Biz Türkiye’deki dağıtım şirketleri petrol ürünlerini ’3-4 kuruş daha indirebilir mi?’ diye düşünürken ham petrol fiyatlarının etkilendiğini görüyoruz.

Enerji, böyle bir sektör. Özellikle siyasi istikrarsızlıktan kaynaklanan bütün olumsuzlukları bir an önce hisseden, hızlıca bütün hizmet götürdüğü sektörleri etkileyen bir yapıda. Ham petrol fiyatlarında 7-8 dolarlık artışın işimizi zorlaştırdığını, bunu Libya filminde aynen gördüğümüzü, Suriye, Irak, Mısır ile alakalı siyasi istikrarsızlığın ülkemize ve bölgemize bu manada yük olduğunu söylemem lazım. Bu yalnızca enerji sektöründen baktığımızda böyle görüyor. "

DHA

Haberin Devamı