Beden Sağlığı Mitral kapak tamiri ömrü uzatıyor!

Mitral kapak tamiri ömrü uzatıyor!

Paylaş
Mitral kapak tamiri ömrü uzatıyor!

Kalp çarpıntısı, nefes darlığı gibi belirtilerle kendisini gösteren ve daha çok genç kadınlarda görülen mitral kapak problemlerinde artık kalp kapağı değiştirilmeden tamir edilerek hastanın yaşam kalitesi artırılıyor

Kalpte bulunan 4 kapakçıktan sol kulakçık ile sol karıncık arasında yer alan kapağa denilen mitral kapak, tıbbın en zorlandığı alanlardan biri olma özelliğini hâlâ koruyor.

Haberin Devamı

1960’lerden bu yana yapılan mitral kapak ameliyatlarında hastalara ameliyatla metal ya da biyolojik olmak üzere 2 tür yapay kalp takılıyor. Ancak yapay kalp kapaklarının bazı dezavantajları bulunuyor. Kendi kapağı metal kapakla değiştirilen hasta, en başta enfeksiyon riskiyle karşılaşmanın yanı sıra ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanmak ve bu yüzden de ilacın dozunu ayarlamak için her 2 haftada bir kan testi yaptırmak zorunda kalıyor; çünkü aksi halde metal kapak üzerinde pıhtı oturabiliyor ya da fazla ilaç alımında beyin kanamaları meydana gelebiliyor. Kan sulandırıcı ilaç kullanma zorunluluğu ise genç kadınların çocuk sahibi olmasını güçleştirirken ağır işte çalışanları iş yaşamından uzaklaştırıyor. Diğer bir alternatif olan biyolojik kapakta ise kan sulandırıcı ilaç kullanma zorunluluğu ortaya kalkıyor. Ancak bu sefer de kapağın ömrü 12-13 yıl ile sınırlı olduğu için hastanın ikinci kez ameliyat olması gerekiyor.

Haberin Devamı

HASTANIN ÖMRÜ UZUYOR

Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Cengiz Köksal, daha çok genç kadınlarda görülen doğuştan gelen kalp kapağının çökmesi, çocukluk döneminde geçirilen ateşli romatizma ve yaşlılıkla birlikte dokunun zayıflaması sonucu ortaya çıkan mitral kapak problemlerinde artık yeni bir aşamaya geldiklerini söylüyor.Kapağın değiştirilmeye gerek kalmadan tamir edilebildiğinin altını çiziyor.

“İdeal kalp kapağı hastanın kendi kapağıdır. Ameliyattan ziyade önce hastanın kapağını tamir etmeye çalışmak, hem kapak değişimlerine göre hastanın ömrünü uzatan hem de hastayı, doktora bağımlılıktan kurtaran bir şey” diyen Doç. Dr. Cengiz Köksal, ateşli romatizmanın neden olduğu kireçlenmeler nedeniyle ateşli romatizmaya bağlı kapak problemlerinin ancak yüzde 20’sinin tamir edilebildiğini ifade ediyor. Ayrıca Köksal, Türkiye’de yüksek oranlarda olan kalp değişiminin azaltılarak kapağın nasıl tamir edileceğinin üzerine gidilmesi gerektiğini belirtiyor.

İDEAL KAPAK HÂLÂ YOK

Hastanın kendi dokusu kullanılarak kapakta yapılan yenilenmeye ismini veren kapak tamirini, Doç. Dr. Cengiz Köksal kişiye özel giysi dikmeye benzetiyor.

Haberin Devamı

“Biz Koşuyolu Hastanesi olarak kardiyologundan cerrahına kadar mitral kapak konusunda uzman bir ekibiz ve her kapağa ‘Acaba biz bunu değiştirebilir miyiz?’ diye bakıyoruz. Çünkü kapak tamiri, kişiye özel giysi dikmeye benziyor. Hazır giyimde nasıl ölçüler tutmuyorsa yapay kapağın da kendi kapağınız gibi olması mümkün değil” açıklamalarında bulunan Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Cengiz Köksal’a göre 60 yıldır kapak değiştirme ameliyatları yapılıyor olmasına rağmen hâlâ ideal kapağın bulunamadığına da dikkat çekiyor.

Azerbaycan’dan Kırgızistan’dan gelen doktorlara mitral kapak tamiri konusunda eğitimlerin verildiği Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Temmuz 2012 tarihinden itibaren 60 kapak tamiri yapıldı.