Dünya Mizah dergisine tekbirli saldırı: 12 ölü, 20 yaralı

Mizah dergisine tekbirli saldırı: 12 ölü, 20 yaralı

Paylaş
Mizah dergisine tekbirli saldırı: 12 ölü, 20 yaralı

2 yıl önce yayınladığı Hz. Muhammed karikatürleriyle de İslam dünyasında büyük tepki toplayan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Paris'teki merkezine düzenlenen silahlı saldırıda 2'si polis 12 kişi öldü, 5'i ağır 20 kişi de yaralandı. Saldırganların ateş açarken, 'Peygamberin intikamını alıyoruz' diye bağırıp tekbir getirdikleri belirtiliyor

Fransa son yılların en kanlı eylemlerinden biriyle sarsıldı. Siyasi ve dinî liderlere ağır eleştirileriyle tanınan, son olarak da Hz. Muhammed'in karikatürlerini yayımlayarak İslam dünyasında infial yaratan haftalık Charlie Hebdo mizah dergisi, kalaşnikoflu saldırganların açtığı ateşle kana bulandı.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer25562","25562","201501","25562-.jpg","1", "0","Dergiyi böyle taradılar: 12 ölü, 10 yaralı");

SALDIRGANLARIN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

Fransız medyasına göre 3 saldırganın kimlikleri belirlendi. Saldırganların Arap uyruklu Fransız vatandaşı oldukları ifade edildi. Katliamı düzenleyenlerin ikisinin kardeş oldukları da belirtildi. Charlie Hebdo saldırısını düzenleyen teröristlerin Said Kouachi (1980), Şerif Kouachi (1982) ve Hamid Murad (1996) olduğu iddia edildi.


ARALIK AYINDA TEKBİRLİ İKİ SALDIRI OLMUŞTU

21 Aralık 2014'te, Fransa'nın Tours şehrinde elinde bıçakla bir karakola dalan ve 'Allahu ekber' diye bağıran adam 3 polisi yaraladıktan sonra vurularak öldürülmüştü

Bundan iki gün sonra da bir sürücünün 'Allahu ekber' diye bağırarak otomobilini yayaların üzerine sürmesi sonucu 2'si ağır 11 kişi yaralanmıştı

HENÜZ ÜSTLENEN OLMADI


Henüz saldırıyı üstlenen bir grup olmasa da, Hz. Muhammed karikatürlerinin ardından, dergideki bazı çizerlerin El Kaide tarafından 'ölüm listesine' alındığı biliniyor.

Haberin Devamı



>>> OLAY YERİNDEN İLK KARELER

TARADIKTAN SONRA KAYIPLARA KARIŞTILAR

3 kişi olduğu belirtilen kalaşnikoflu saldırganların kar maskesiyle dergiyi bastı. Otomatik tüfeklerle ateş açıp 12 kişinin ölümüne ve 5'i ağır 20 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Siyah bir arabayla binip kaçan saldırganlar, her yerde aranıyor

HZ. MUHAMMED KARİKATÜRLERİNİN ÇİZERİ ÖLDÜ


Kanlı saldırıda, Hz. Muhammed'in karikatürlerini çizdiği için 2013 yılında El Kaide'nin 'infaz listesi'ne giren, çizer Charb (Stéphane Charbonnier) de hayatını kaybetti.

"PEYGAMBERİN İNTİKAMINI ALIYORUZ" DİYE BAĞIRMIŞLAR

Hz. Muhammed’in karikatürünü yayınlayınca büyük tepki çeken ’Charlie Hebdo’ dergisi çalışanlarının üzerine ateş açarken ’Peygamberin intikamını alıyoruz’ diye bağırdıkları öne sürüldü.

2’si polis 12 kişiyi öldüren saldırganların ele geçirilebilmesi için kapsamlı araştırma başlattığı belirtildi.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer25560","25560","201501","25560-238912.jpg","1", "0","O mizah dergisine saldırı: 11 ölü, 10 yaralı");


CUMHURBAŞKANI HOLLANDE: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE YÖNELİK SALDIRI

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’un de olay yerine gittiği belirtildi.

Hollande açıklamasında şunları söyledi:

Çok zorlu bir zamandan geçiyoruz. Kimse Fransa'da bu şekilde davranamaz. Bu ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır. Gazeteciler ve polisler hedef alındı.



Saldırı sırasında dergi çalışanlarından bazıları çatıya çıkarak canını kurtarmaya çalıştı.

DERGİNİN MERKEZ BİNASI ATEŞE VERİLMİŞTİ

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, Kasım 2011'de "Hz. Muhammed" karikatürleri yayımlamış, ardından başlayan protesto gösterilerinde derginin editoryal işlerinin yürütüldüğü Paris'teki merkezi ateşe verilmişti. Hakkında çok sayıda dava açılan dergi, polis tarafından korunuyordu.

Dergi buna rağmen, 19 Eylül 2012'de Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürler yayımlamış ve pek çok ülkede büyük tepkilerle karşılaşmıştı.

Charlie Hebdo, genellikle Papalık, Hristiyanlık, Yahudilik gibi diğer inançlarla ve kutsal kabul edilen değerlerle ilgili de alaycı karikatürlere yer veriyor.

Haberin Devamı

SON TWEET'İ IŞİD

Charlie Hebdo Twitter'da paylaştığı en son fotoğrafta IŞİD lideri Bağdadi'nin bir karikatürüne yer vermiş ve 'Aslında iyi dileklerimle' şeklinde not düşmüştü.