Dünya Mladic kararı Srebrenitsa'da buruk sevinçle karşılandı

Mladic kararı Srebrenitsa'da buruk sevinçle karşılandı

Paylaş
Mladic kararı Srebrenitsa'da buruk sevinçle karşılandı

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICTY) eski Sırp komutan Ratko Mladic hakkında verdiği müebbet hapis cezası, Mladic'in soykırımdan sorumlu tutulduğu Srebrenitsa'da buruk bir sevinçle karşılandı

"Bosna Kasabı" Mladic'in karar duruşması, 1995 yılında soykırımın yaşandığı ve 8 binden fazla Boşnak erkeğin Sırp askerlerce hunharca katledildiği Srebrenitsa'da yakından takip edildi. Soykırım kurbanlarının defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı'nda hazırlanan bir alanda duruşmayı canlı takip eden kurban yakınları, kararın açıklanmasıyla hüznü ve sevinci bir arada yaşadı.

KARAR SONRASI BİRBİRLERİNE SARILDILAR


Yaklaşık 2 saat süren karar duruşmasını gözyaşları ile takip eden kurban yakınları, Mladic'in müebbet hapse mahkum edildiğinin açıklanmasıyla birbirine sarıldı.
Mladic komutasındaki Sırp askerler tarafında iki oğlu öldürülen Sahra Malic, adaletin sağlanmasının tatmin edici olduğunu belirtti.

Srebrenitsa'daki soykırımda bir oğlunu kaybeden Bida Osmanovic de döktüğü tüm gözyaşlarından sonra artık hayata tutunması için bir neden olduğunu söyledi.
Osmanovic, "Şu anda titriyorum. Bugüne kadar tek bir hüküm bile bizi tatmin etmedi. Tek bir hüküm dahi bizim Potoçari'deki bir beyaz mezar taşımızın yerini alamaz." ifadelerini kullandı.

Kararın ardından kurban yakınları şehitlikte dua ederek alandan ayrıldı.

SARAYBOSNA'DA DEV EKRANDAN TAKİP ETTİLER

Bosna Hersek'in Tuzla şehrinde yaşayan ve savaşta eşi ile iki oğlunu kaybeden Habiba Masic, Mladic'in Srebrenitsa'daki soykırımdan suçlu bulunmasından dolayı memnun olduklarını, ancak iddianamedeki diğer 6 şehirde de soykırım işlendiğinin kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
Masic, Mladic'in savaşta her türlü suçu işledikten sonra kaçtığını hatırlatarak, "2011 yılına kadar korkak gibi saklandı. Bugün de mahkemede gerginlik çıkararak salondan çıkartıldı." dedi.

Vasvija Kadic isimli kurban yakını da karardan "kısmen" memnuniyet duyduğunu söyleyerek, "Bosna Hersek'teki diğer 6 şehirde yaptığı zulümlerin soykırım olarak kabul edilmemesinden dolayı üzüntülüyüm." diye konuştu.

Mladic hakkındaki müebbet kararı, duruşmanın yakından izlendiği başkent Saraybosna'da da alkışlarla karşılandı.
Duruşmayı Saraybosna'da kurulan dev ekrandan takip eden Srebrenitsalı kurban yakını Behija Ardagic, soykırımda eşi ve oğlunu kaybettiğini söyleyerek, "Mladic, acı içinde ölmenin ne anlama geldiğini görmeli. Onun her şeyi var. Ailesi ziyaretine gelebilecek. Peki bizim bir daha hiç göremeyeceğimiz ailelerimize ne olacak?" ifadelerini kullandı.

MÜEBBET CEZA ALDI


"Bosna Kasabı" olarak adlandırılan eski Sırp komutan Ratko Mladic'in karar duruşmasında karar verildi. 'Bosna Kasabı'na soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş kanunlarını ihlalden müebbet hapis cezası verildi.


'Bosna Kasabı' Ratko Mladic hakkında karar verildi


AA

Haberin Devamı