Dünya Mozole için Kraliçe'den yanıt bekleniyor

Mozole için Kraliçe'den yanıt bekleniyor

Paylaş
Mozole için Kraliçe'den yanıt bekleniyor

İngiltere'deki British Museum'da sergilenen Halikarnas Mausoleum Anıtı'nın parçalarının ana vatanı Türkiye ve Bodrum'a getirilmesi için başlatılan çalışma kapsamında, İngiltere Kraliçesi Elizabeth'e yazılan mektuba cevap bekleniyor

30 meslektaşı ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapacağı başvuru geçen yıl sonunda İngiliz basınında da yer alan Avukat Remzi Kazmaz, "Kraliçeye bir mektup gönderdik. Gelecek bir yanıt bizim bu konudaki tavrımızı belirleyecek" dedi.

Haberin Devamı

'ŞİMDİ YANIT BEKLİYORUZ'


Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde avukatlık ofisinde açıklama yapan Remzi Kazmaz, Kral Mausolos tarafından karısı Artemisia’ya duyduğu aşkı ölümsüzleştirmek için yaptırılan Mausoleum Anıtı’nın İngiltere’den anavatanı Bodrum’a getirilmesi için yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Eserin iadesi için İngiltere Kraliçesi Elizabeth’e bir mektup gönderdiğini hatırlatan Kazmaz, şimdi yanıt beklediklerini ifade etti.

Yazdıkları mektubu kraliçenin okuduğu yönünde bilgi edindiğini belirten Kazmaz, şöyle de dedi "İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi’ne de bu mektup verildi ve alındığı teyit edildi. Artık kraliçenin bu konuda olumlu ya da olumsuz bir cevap vermesi gerekecek. Mektuba cevabın bizim için belli bir süresi var. Bu da; 2 ay. Süresi dolduktan sonra 30 avukat arkadaşımla dava açacağız. Bu konu Türkiye Cumhuriyeti’nin yetki alanına girecekse karşılıklı olarak yapılacak müzakerelerin önünü açmış olacağız ki bu da bizim için olumlu bir sonuç olacaktır. Bazı eserler, yurt dışına izinsiz, çalınarak gittiği zaman bazı uluslararası sözleşmeler bunları bir kapsama alıyor. Ama Mausoleum ile ilgili yapılan çalışmalarda hep önümüze bir belge çıkıyor. ’Bunu Osmanlı padişahları bir fermanla verdi’ deniliyor, böyle bir şey yok."

Haberin Devamı

BALIKÇIYA VERİLEN YANIT

Kraliçenin kendilerine vereceği yanıtın önemli olduğunu ifade eden Kazmaz, "Umarım Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’ya vermiş olduğu üslupla bize cevap vermez. Çünkü bizim de bunun karşılığında ona vereceğimiz cevap hazır" diye konuştu. Kazmaz, edebiyatçı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın, Mausoleum’un Türkiye’ye iadesi için müze yetkililerine mektup yazarak, "Mozolenin, değerini ancak Bodrum’un masmavi gökyüzünde bulacağını" belirttiğini hatırlatan Kazmaz, yazara, "Mausoleum’un Bodrum mavisinde sergilenmesi için çalışmalara hemen başladık. Tüm sergi salonunu Bodrum mavisine boyadık" yazılı yanıt geldiğini kaydetti.


BİR-İKİ AY DAHA BEKLEYECEĞİZ

İngiltere Kraliçesi’nden mektuba cevap gelmeyebileceğini de göz önünde bulundurduklarını kaydeden Kazmaz, şöyle dedi"Bu konuyla ilgili dava dilekçemizi hazırlamıştık. Büyükelçi bizi ziyaret etti. Mektubumuza cevap konusunda belirli bir süre vermedik. Bu etik olmazdı. Hayatın akışına uygun bir süre geçti. Bir iki ay daha bekleyip duruma göre hareket edeceğiz" dedi. Başka ülkelerde de tarihi ve kültürel varlıkların ait olduğu topraklarda ve coğrafyada sergilenmesi konusunda çalışmalar olduğunu belirten Kazmaz, "Bu konuda Yunanistan’da ve Nijerya’da ilgili platformla da ortak çalışmalarımız var. Bu ortak bir deklarasyonla açılacak olan bir dava. Türkiye’de 30 avukat bu davaya katılacak. Umarım kraliçeden gelecek yanıt, uluslararası anlamda sözleşmeler kapsamına girer, Türkiye Cumhuriyeti ile beraber masaya oturulur ve Mausoleum ait olduğu topraklara, Bodrum’a döner."

Haberin Devamı


HALİKARNAS MAUSOLEUM’U

Dünyanın yedi harikasında biri olarak kabul edilen ve Kral Mausolos tarafından yaptırılan Halikarnas Mausoleum’u dört bölümden oluşuyor. En altta yüksek bir kaide, üzerinde 36 İon sutunlu tapınak, onun üzerinde piramit şekilli çatı ve en tepede dört atın çektiği araba içinde Mausolos ve Artemisia’nın heykelleri yer alıyor. Yüksekliği yaklaşık 55 metre olan Mausoleum’da 1856-57 yıllarında İngiliz araştırmacı Newton çalışmış, burada yaptığı kazı sırasında taş bloğu orijinal yerine koymuş, ancak bulduğu kabartmaları, Mausolos ve Artemisia’nın heykelleri ve 4 atlı arabanın parçalarını British Museum’a götürdüğü biliniyor.

Haberin Devamı