Beden Sağlığı MS hastalığına robotik rehabilitasyon

MS hastalığına robotik rehabilitasyon

Paylaş
MS hastalığına robotik rehabilitasyon

Robotik rehabilitasyon, önemli derecede hareket kısıtlığı yaratan multiple skleroz (MS) hastalarına umut oluyor. Prof. Kalyon, MS hastası Nilgün Üstün'ün, 30 seans robotik rehabilitasyonla günlük ihtiyaçlarını tek başına giderebilir duruma geldiğini belirtti

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, beyin ve omuriliğin dejenerasyonundan kaynaklanan MS hastalığının, özelliği itibarıyla zaman zaman ataklar, zaman zaman da gerilemeler halinde seyrettiğini anlattı.

Robotik rehabilitasyonun MS tedavisindeki katkısına dikkat çeken Kalyon, 59 yaşındaki Nilgün Serap Üstün'e uygulanan tedaviden olumlu sonuç alındığını söyledi.

Prof. Kalyon, 2000'li yıllardan itibaren dünyada rehabilitasyon tedavilerine robotik rehabilitasyonun da eklendiğini belirterek şöyle konuştu:

"Robotla tedaviler bir yandan bacaklar için yürüme eğitiminde kullanılıyor, diğer taraftan el ve kol becerilerinin arttırılması için kullanılıyor. Hastamızda her iki tedavi şekli de birlikte kullanıldı. Bu tedavinin hepsinin bir araya getirilmesiyle Nilgün Hanım'ın durumunda da günden güne belirgin bir şekilde düzelmeler başladı. Daha önce mevcut olan fonksiyonel kayıpların önemli bir kısmı geriledi. Fonksiyonel becerisi ve kapasitesi giderek arttı. Kendi başına yürüyebilir, ev içinde de kendi işlerini yardımsız, tek başına yapabilir duruma geldi. Hastamız, 30 seans robotik rehabilitasyonla günlük ihtiyaçlarını tek başına giderebilir duruma geldi."

Haberin Devamı

Erken tedavinin önemine dikkati çeken Kalyon, hastalara tedaviye erken başlamaları ve mümkün olduğu kadar tedavilerini aksatmamaları tavsiyesinde bulundu.

Nilgün Serap Üstün de hastalığa yakalandığı 1998 yılından itibaren tedavi gördüğünü ifade ederek, "Kendi işimi biraz zor yapıyordum. Şimdi rahatlıkla kolumu kullanabiliyorum. Yürümem daha rahat. Kendi ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum. Bilhassa sol elimi yemek yerken kullanamıyordum. Çatal bıçak kullanamıyordum, şimdi rahatlıkla kullanmaya başladım" dedi.

AA