Merkez MTSO Başkanı Kızıltan'dan yeni program değerlendirmesi

MTSO Başkanı Kızıltan'dan yeni program değerlendirmesi

Paylaş
MTSO Başkanı Kızıltan'dan yeni program değerlendirmesi

MTSO Başkanı Kızıltan'dan yeni program değerlendirmesi

MERSİN, (DHA) - MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Yeni Ekonomi Programı'na ilişkin, "Program mevcut işsizlik ve iş çevriminde yaşanan güncel sorunlara doğrudan değinmemiş olsa da hedefler açısından olumlu bir başlangıç, olumlu bir adımdır" dedi.
Başkan Kızıltan, kısa bir süre önce açıklanan programı değerlendirdi. Seçim sürecinin geride kaldığını anımsatarak, gündemin iş ve ekonomiye dönmesi gerektiğini belirten Kızıltan, "Programın temelini ise yapısal dönüşümlerin oluşturması daha da önemlidir. Çünkü ülke ekonomimizin kısa ve orta vadeli sorun ve çözümleri olduğu gibi, doğrudan ekonomiye bağlı olan uzun vadeli de olsa, hukuk ve eğitim gibi alanlarda da ciddi yapısal sorunların çözümü bizi beklemektedir. İşverenlerden bu ekonomik ortamda kıdem tazminatlarını belirli bir fona yatırmalarını istemek gerçekçi görünmüyor. Maaş ödemelerini dahi banka kredisi ile yapan, vergi yükümlülüğünü yerine getirmekte zorlanan özel kesimden kıdem tazminatlarının bir bölümünü bir fona yatırmalarını istemek çok da gerçekçi değil" diye konuştu.
Tarımda atılan adımları olumlu bulduğunu aktaran Kızıltan, "Üretici kooperatiflerinin desteklenmesi, tarımsal üretimin artırılması, üreticiye gelir ve kaynak aktarılması, sözleşmeli üretim desteği verilmesi gibi konular da olumludur. Ancak tarımda daha kapsamlı ve uzun vadeli programlar geliştirilmeli ve ölçek ekonomisi sağlanmalıdır. Hal Yasası'nda yeterli tartışma ve inceleme yapılmadan karar alınmamalıdır, daha detaylı tartışılmalıdır. Haller üreticiye direk destek sağlayan alanlardır. Aksayan yönleri elbette vardır. Önemli olan bu aksaklıkların giderilmesidir. Rekabet ortamının bozulmaması ve mevcut yapının reforme edilerek korunması önemlidir. Program mevcut işsizlik ve iş çevriminde yaşanan güncel sorunlara doğrudan değinmemiş olsa da hedefler açısından olumlu bir başlangıç, olumlu bir adımdır" ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı