Konak Mübadele parkı ve anıtı açıldı

Mübadele parkı ve anıtı açıldı

Paylaş
Mübadele parkı ve anıtı açıldı

Mübadele parkı ve anıtı açıldı

KONAK Belediye Başkanı Abdül Batur, mübadil ve göçmen ailelerine söz verdiği gibi Mübadele Parkı ve Anıtı'nı kente kazandırdı. Düzenlenen açılış töreninde konuşan ve kendisi de göçmen bir ailenin çocuğu olan Başkan Batur, "Bugün hepimizi bu ortak acı bir araya getirdi. Mübadele heykelimiz de ortak anıları ve ortak acıları simgeliyor. Her iki yakanın mübadeleden etkilenmiş insanlarına bir saygı duruşu aslında. Bugün işte o insanları, aile büyüklerimizi, anılarımızı saygıyla anıyoruz" dedi.
Konak'ta göçmen ailelerin en yoğun yaşadığı Atilla Mahallesi'nde yer alan Mübadele Parkı ve mübadelede döneminde Ege'nin iki yakasında da yurtlarının terk etmek zorunda kalan mübadillerin simgeleştirildiği Mübadele Anıtı açıldı. Konak Belediyesi'nin düzenlediği açılış töreninde, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur'un yanı sıra CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, İyi Parti Konak İlçe Başkanı Coşkun Tatar, MHP Konak İlçe Başkanı Yusuf Çoban, AKP Konak İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, CHP İzmir İl Yöneticileri, İzmir Büyükşehir, Bornova ve Karşıyaka Belediye Meclis üyeleri, Konak Belediyesi meclis üyelerinin tamamı, muhtarlar, Mübadele Anıtının heykeltıraşı Harun Atalayman, Konak Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Mehmet Aksoy, Baro Eski Başkanı Aydın Özcan, Buca organize Sanayi Başkanı Şener Kırıkkaya; Eşrefpaşa Giritliler Derneği Başkanı ve Konak Belediye Meclis Üyesi Ali Peynirci, Dernek Başkan Yardımcısı Fahrettin Varol, İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği ve Konak Belediyesi Meclis Üyesi Birol Özkardeşler ile Giritliler Federasyonu Başkanı Yunus Çengel başta olmak üzere göçmen, mübadil ve hemşeri dernekleri temsilcileri katıldı.
İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Birol Özkardeşler, parkın ve heykelin hayata geçmesinde Başkan Batur'un verdiği desteğin öneminin vurguladı. Mübadele Parkı ve Anıtı Açılış Töreninde söz alan Adnan Menderes üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Dr. Tuncay Saygın da mübadelenin İzmir'e sosyal ve kültürel anlamda büyük katkı sağladığını söyledi. Mübadele Parkının özel bir mekan olduğunu ve Mübadele Anıtının yaşananları gelecek kuşaklara aktaracağını dile getirdi.
Türkiye Giritliler Federasyonu Başkanı Yunus Çengel de Mübadele Anıtı ile İzmir'de bir eksiğin tamamlandığını ifade ederek, "Bugüne dek bunu anlatan bir anıtın olmaması büyük bir eksiklikti. Şimdi giden ve gelenlerin sayı değil insan olduğunu anlatan bir anıtımız var. Emeği geçen herkese teşekkür esiyor, bugün bu açılışta olmaktan onur duyuyorum" dedi.
Kendisi de mübadil bir ailenin çocuğu olan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, her iki tarafın da çektiği acılara değindi. Mübadele hikayelerini dedesinden ve akrabalarından dinleyerek büyüdüğünü ifade eden Başkan Batur, "Bugün işte hepimizi bu ortak acı bir araya getirdi. Bizleri, hepimizi birbirimize bağlayan geçmişimizden güç alarak, birbirimize destek olarak, örnek bir dayanışmayla bu acıyı iyileştirmeye çalışıyoruz. Mübadele Heykelimiz yurtlarını terk etmek zorunda kalan iki ailenin, ters istikametlere doğru yürüdüğü anı anıtlaştırıyor. Yani, mübadelenin her iki yakasını da anlatıyor. Ortak anıları ve ortak acıları simgeliyor. Her iki yakanın mübadeleden etkilenmiş insanlarına bir saygı duruşu aslında. Bugün işte o insanları, aile büyüklerimizi, anılarımızı saygıyla anıyoruz" dedi.
Son günlerde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e ve göçmenlere yapılan haksız itham ve saldırılarda bulunulduğunu belirten Batur, "Atatürk bizim kırmızı çizgimizdir" dedi.
Konuşması sonrası Batur, kaidesinde mübadeleyi ve mübadilleri anlatan kısa bir açıklama yazısı ile Selanik'ten Türkiye'ye gelen mübadilleri İstanbul ve İzmir limanlarına getiren Gülcemal Vapuru'nun görselinin de yer aldığı heykelin sanatçısı Harun Atalayman'a teşekkür plaketi takdim etti.

İZMİR, DHA)
FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı