Mucizevi bitki ada çayının sağlık için faydaları

Ada çayı eskilerden beri şifa niyetine tüketilen bir bitki. Peki ada çayı neye iyi gelir? Ada çayının faydaları neler? Ada çayı nasıl ve ne kadar tüketilmeli? Ada çayı nasıl demlenmeli? Ada çayı içerken nelere dikkat edilmeli? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Sinem Usuk, ada çayı ile alakalı merak edilenleri açıkladı.

07 Temmuz 2020, Salı 16:53 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Ada çayı çayı olarak bilinen “Salvia Officinalis” nane ile aynı aileden olan yapraklı, aromatik bir bitkidir. Baharat olarak yaygın olarak kullanılan ada çayı, tamamlayıcı ve geleneksel tıpta uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Özellikle çayı, sağlık yararları ile dolu.

Ada çayının sağlık için faydaları

Ada çayının sağlık için faydaları

  • Ada çayı, rosmarinik asit başta olmak üzere içerdiği “camfor” ve “carnosol” gibi bileşenler sayesinde, antioksidan ve antiinflamatuvar etkilere sahiptir. Bu sayede kronik inflamasyonun yani yangının, neden olduğu hastalıklara karşı bizi korur.
  • Ayrıca ada çayının içerdiği “rosmarinik asit”in, kan şekeri kontrolü açısından olumlu etkileri olduğu bulunmuştur. Bu sayede tip 2 diyabetin tedavisinde, destek olarak kullanılabileceği düşünülüyor.
  • İçerdiği K vitamini sayesinde adaçayının kemik sağlığı, kan dolaşımı ve kan pıhtılaşması üzerinde olumlu etkileri vardır.

  • Ada çayı, doğal cilt bakımı ilacı olarak topikal uygulanan kozmetiklerde yaygın kullanılan bir bitkidir.
  • Çayını içmenin de, cilt sağlığı üzerine benzer etkileri olacağını söylemek mümkün.
  • Yapılan çalışmalarda ada çayında yer alan bileşenlerin sağlıklı cilt hücresi büyümesini desteklediği, kırışıklık oluşumunu azalttığı ve yaşlanmayı geciktirdiği bulunmuştur.
  • Bazı çalışmalarda, ada çayı özünün yara iyileşmesi üzerinde olumlu etkileri olmasının yanı sıra ciltteki zararlı bakteri ve mantarları öldürdüğü gösterilmiştir.

  • Ada çayı diş hekimliğinde ağrı, iltihaplanma, kötü nefes kokusu, antibakteriyel ve yara iyileştirici özellikleriyle kullanılan en popüler bitkilerden biridir. Çayının gargara yapılarak, ağız yaraları ve boğaz ağrıları için kullanılması önerilir. Bu oral faydalar ise ada çayının içerdiği rosmarinik aside atfedilir.
  • Ada çayının, alzheimer hastalığının gelişimini yavaşlatabileceği, ayrıca ruh halini ve hafızayı geliştirdiği düşünülmekle birlikte bu alandaki çalışmalar devam etmektedir.
  • Ada çayının “trigliserit” ve kolesterol seviyenizi düzelterek, kalp hastalığı riskinizi azaltabileceği düşünülmektedir.

Ada çayı nasıl tüketilmeli?

Ada çayı nasıl tüketilmeli?

1 yemek kaşığı taze (15 gr) veya 1 çay kaşığı kuru (4 gr) ada çayının üzerine 200 ml kaynar su eklenir, 5 dakika demlenir. Süzüldükten sonra bal ve limon ile tatlandırılarak sıcak veya soğuk içilebilir.

Ada çayı tüketirken nelere dikkat edilmeli?

Ada çayı tüketirken nelere dikkat edilmeli?

Ada çayı, kendine has aromasını veren ancak yüksek dozlarda tüketildiğinde toksik olan "thujone" adı verilen bir bileşik içerir. Uzun süre boyunca aşırı miktarda ada çayı çayı içmek veya bu bitkiyi başka şekillerde tüketmek; kalp problemlerine, kusmaya ve böbrek hasarına neden olabilir.

Günde 3-7 gramdan fazla thujone tüketilmemelidir. Bununla birlikte, ada çayı çayı 4 bardak (1 litre) başına sadece 4-11 mg thujone içerir, bu nedenle günde birkaç bardak ada çayı, güvenli bir şekilde zehirlenme riski olmadan içilebilir.


Ada çayı esansiyel yağının; sadece 12 damlası bile toksik olduğundan, direkt olarak tüketmekten veya çayınıza damlatmaktan kaçınmalısınız. Ada çayı çayı genel olarak normal miktarlarda tüketildiğinde çok güvenlidir, ancak herhangi bir endişeniz var veya tükettikten sonra yan etki hissediyorsanız, fitoterapi hekiminize danışmak doğru olacaktır.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sağlık içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Sosyal medya burun estetiği operasyonlarını artırdı