ÇAM BALI ÜRETİMİ DARBE ALDI
Çam balı üretim sahasının büyük kısmının yanan bölgede olduğunu belirten Prof. Dr. Kantarcı, “Balı üreten böcek Marhalina Hellenica türünün çoğunluğu yok oldu” dedi
MERT İNAN İstanbul - Muğla ormanlarının küle dönmesi sonrasında çam balı üretimi de tehlikeye girdi. Türkiye genelindeki bal üretiminin yaklaşık yüzde 25’lik kısmı ile çam balı üretiminin yüzde 80’i Muğla’da yapılırken, yangın felaketinde çam balı üretimini sağlayan ve son derece hassas bir böcek olan “Marhalina Hellenica” türü olumsuz etkilendi.
Çam balı üretim sahalarının büyük kısmının yanan ormanların olduğu alanlarda bulunduğunu ve bu alanların yaklaşık 3 milyon 500 bin arı kolonisine ev sahipliği yaptığını dile getiren Prof. Dr. Doğan Kantarcı şunları söyledi:
“Çam balı üretiminin merkezi sayılan Marmaris ve Köyceğiz’de arı kovanlarının büyük kısmı zarar gördü. Birçok köylü çam ormanlarının iç kısımlarında konuşlanmış arı kovanlarını kurtaramadı. Marmaris’in İçmeler, Turunç, Osmaniye, Orhaniye, Hisarönü, Bayır, Çiftlik, Turgut gibi çam ormanlarıyla kaplı bölgeleri küle dönerken, balı üreten Marhalina Hellenica türünün çoğunluğu yok oldu.”