Dünya Muhalif gazeteciye dayak

Muhalif gazeteciye dayak

Paylaş
Muhalif gazeteciye dayak

Ukrayna'da tanınmış muhalif gazeteci Tetyana Şornovil'in saldırıya uğraması protestolara neden oldu. Devlet Başkanı Yanukoviç de olayın kapsamlı bir şekilde soruşturulacağını açıkladı

Ukrayna'da Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i eleştiren haberleriyle tanınan gazeteci Tetyana Şornovil 25 Aralık gecesi başkent Kiev'de çok sayıda kişinin saldırısına uğradı. Polis, yediği dayak nedeniyle ağır yaralanan 34 yaşındaki Şornovil'in geceyarısı otomobiline yakın bir yerde bulunduğunu açıkladı. Şornovil'in kimliği henüz tespit edilemeyen kişilerce takip edildiğini ve şüpheli aracın Şornovil'i durması için sıkıştırdığını belirten polis, Şornovil'in durduğu sırada çok sayıda erkeğin arabanın camlarını kırdığını ve Şornovil'i dışarı çıkartıp dövdüğünü, ardından da bir çukura attıklarını kaydetti.

'İKİ ŞÜPHELİ YAKALANDI'

Saldırıyı başkent Kiev'de protesto gösterilerine neden olurken, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç de olayı kınadığını ve sorumluların bulunması için İçişleri Bakanı'na talimat verdiğini kaydetti.

Polis olayın en deneyimli kişiler tarafından soruşturulduğunu açıklarken, İçişleri Bakanı Vitali Zaharçenko de üç
şüphelinin tespit edildiğini ve bu kişilerden ikisinin de yakalandığını duyurdu.

SALDIRIYA TEPKİ BÜYÜK

Ancak hükümet tarafından yapılan açıklamalar muhalifleri rahatlatmadı. İçişleri Bakanlığı'nın önünde gösteri yapan yüzlerce eylemci Zaharçenko'nun istifasını istedi. Zaharçenko, kasım ayı sonunda düzenlenen hükümet karşıtı eylemlere yönelik tutumu nedeniyle de eleştiri oklarının hedefi olmuştu.

Şornovil'e düzenlenen saldırıyla ilgili bir açıklama yapan cezaevindeki tutuklu politikacı Yulya Timoşenko, öldüresiye dövülen Şornovil‘in kanlı saldırıların son kurbanı olduğu değerlendirmesinde bulundu. Bir diğer muhalif politikacı Vitali Kliçko da Şornovil'in saldırının ardından çekilmiş fotoğrafını internet üzerinden paylaşarak altına da “Bu, şimdiki hükümet tarafından kurulmuş sistem sayesinde Ukrayna'daki basın özgürlüğünün bedelidir“ mesajını yazdı.

ABD VE AB'DEN TEPKİ

Kiev'deki ABD Büyükelçiliği ve AB temsilciliği de saldırıyı kınayan açıklamayan yaptı. AB temsilciliğinden yapılan açıklamada, sivil toplum aktivistlerinin, siyasetçilerin ve gazetecilerin üzerindeki baskının arttığı eleştirisinde bulunuldu.

Deutsche Welle Türkçe

Haberin Devamı