Gündem Muharrem ayı ne zaman? Aşure günü ne zaman? İşte detaylar…

Muharrem ayı ne zaman? Aşure günü ne zaman? İşte detaylar…

Paylaş
Muharrem ayı ne zaman? Aşure günü ne zaman? İşte detaylar…

2019’da dini günleri merak eden vatandaşlar internette Muharrem ayı ve aşure günü ile ilgili detayları merak ediyor. Peki, Muharrem ayı ve aşure günü ne zaman? Aşure gününde neler yapılır? İşte detaylar…

İnternet kullanıcıları 2019 yılı hicri takvimdeki Muharrem ayı ve aşure gününü miladi takvimde hangi aya denk geldiğini merak ediyor. Peki, Muharrem ayı ve aşure günü ne zaman? Aşure gününde neler yapılır? İşte detaylar…

Haberin Devamı

Miladi takvime göre Muharrem ayı 31 Ağustos Cumartesi gününe denk geliyor. Muharrem ayının ilk günü Müslümanlar için Hicri Yılbaşı’dır. Muharrem ayının başlamasından 9 gün sonra yani 9 Eylül Pazartesi günü ise Aşure günü olarak idrak ediliyor.

Muharrem ayı Müslümanlar için dînî, tarihi ve kültürel açıdan birçok mesaj barındıran önemli bir zaman dilimidir. İslam tarihi açısından bir milat ve insanlık açısından büyük manalar ihtiva eden Hicret’in gerçekleştiği yıl esas alınarak, 1 Muharrem hicri yılbaşı kabul edilmiştir. İslam tarihinden günümüze kesitler ve mesajlar taşıyan Aşure, 10 Muharrem de idrak edilmektedir. Hicret, Aşure ve Kerbelâ, dünyanın hangi bölgesinde yaşarsa yaşasın, hangi dînî-kültürel alt kimliğe ya da mezhebî ve meşrebî yapıya mensup olursa olsun, bütün Müslümanlar için önemli ortak noktalar ve duygular ifade etmektedir.

Haberin Devamı

Hicri 61 yılının 10 Muharrem gününde Kerbelâ’da, Hz. Hüseyin ve çoğu Ehl-i Beyt’ten 70’den fazla insanın şehit edilmesi Muharrem ayını bir mateme ve hüzün mevsimine dönüştürmüştür.

Bu elim olay, Allah’a ve Hz. Muhammed’e iman eden, yüreğinde Ehl-i Beyt sevgisi taşıyan bütün mü’minleri derinden yaralamış, o günden bugüne bölgesi, kültürü, mezheb ve meşrebi ne olursa olsun bütün Müslümanları derin acılar yaşamıştır.

AŞURE GÜNÜNDE NELER YAPILIR?

Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan aşure oruçtur. Aşure gününde birçok bakliyat ve kuru yemiş karıştırılarak hazırlanan tatlı ile birlik, beraberlik ve yardımlaşma mesajı verilir. Komşularla iyi ilişkiler kurulur. Yapılan ibadetlerle paylaşım anlam kazanır.