Dünya Münbiç IŞİD'den alındı

Münbiç IŞİD'den alındı

Paylaş
Münbiç IŞİD'den alındı

Suriye'nin Rojava Bölgesi'nde daha önce 134 gün süren şiddetli çatışmalarla IŞİD'ten geri alınan Kobani'den sonra yine 2014 yılından bu yana IŞİD kontrolünde olan ve onlar için 'Avrupa kapısı' olarak bilinen Münbiç te 70 gün süren hava destekli operasyon ile IŞİD'ten temizlendi

IŞİD'in Suriye topraklarındaki Rakka'dan sonra en önemli merkezlerinden olan Halep'in en büyük ilçesi olan Münbiç'in, 1 Haziran'da başlatılan ve koalisyon güçlerinin havadan destek verdiği operasyon ile yüzde 98 oranında IŞİD'ten kurtarıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Suriye ve Irak'taki Kürt sitelerinde yer alan haberlere göre, Demokratik Suriye Güçleri (DGS) ve Münbiç Askeri Meclisi savaşçıları, son olarak kent merkezinde bulunann Kure El-Erdiye kavşağı ve El-Tibe mahallesini IŞİD'ten alarak buralardaki kavşak ve meydanlarda bulunan IŞİD bayraklarını sökerek yerine Münbiç Askeri Meclis bayraklarını astı.

Amerika'nın Sesi Radyosu Kürtçe Servisi'ne konuşan Münbiç Askeri Meclisi sözcüsü Şervan Derwiş, kent merkezindeki birkaç nokta dışında kent ve çevresindeki köylerin tamamen IŞİD'ten temizlendiğini söyledi. Derwiş, söz konusu noktalarda yaklaşık 130 IŞİD'linin yaklaşık 4 bin sivili kalkan olarak kullandıkları için operasyonun uzadığı ve bu nedenle hassas davrandıklarını söyledi. Derwiş, Münbiç'in IŞİD'in kurtarılıp özgürleştirmesinin komşu ülkeler, hem Avrupa ve hem de dünya için çok önemli olduğunu ekledi. Kent merkezinde kalan ve sivilleri kalkan olarak kullandıkları belirtilirken, IŞİD'liler ile çatışmaların Kültür merkezi, Emel Hastanesi, Postane, El-Muxeta çarşısı, El-Serab Mahallesi, El-Cura mahallesi ve Cerablus yolunda devam ettiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Demokratik Suriye Güçleri ve Münbiç Askeri Meclisi savaşçılarının IŞİD'ten aldıkları meydan ve kavşaklardaki IŞİD bayraklarını söktükleri ve yerine Münbiç Askeri Meclisi bayraklarını asarak zafer halayları çektikleri görüldü. Arap, Türkmen ve Kürt savaşçılardan oluşan Münbiç Askeri Meclisi, DGS'nin desteği ve Koalisyon güçlerinin hava desteği ile Münbiç operasyonunu 1 Haziran'da başlatmıştı. Operasyona Amerika ve Fransız askerlerinin de yer aldığı ve danışmanlık hizmeti verdiği açıklanırken, gönüllü olarak savaşmaya gelen bazı yabancı savaşçılarda çatışmalarda ölmüştü.

Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, (DHA)