Osmangazi Murad Hüdavendigar Kosova’da dualarla anıldı

Murad Hüdavendigar Kosova’da dualarla anıldı

Paylaş
Murad Hüdavendigar Kosova’da dualarla anıldı

Murad Hüdavendigar Kosova’da dualarla anıldı

İsmail Hakkı SEYMEN/BURSA,(DHA)-OSMANLI Devleti'nin savaş meydanlarında şehit düşmüş ilk ve tek padişahı olan Sultan 1. Murad Hüdavendigar Han, vefatının 632. yılında şehit edildiği Kosova’daki türbesi başında Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen anma töreninde dualarla anıldı.

1389 yılında şehit edilen Sultan Murad Hüdavendigar’ın iç organları şehit düştüğü Kosova’da gömülürken, bedeni ise Bursa’ya getirildi. Sultan 1. Murad, Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 16. düzenlenen törenle anıldı. Murad Hüdavendigar’ı Anma Töreni’ne; Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile birlikte Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Çağrı Sakar, AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Kosova Dostluk Grubu Başkanı Zafer Işık, AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Fikrim Damka, Kosova Milletvekilleri Enis Kervan, Fidan Brina Jılta, Kosova İslam Birliği Baş İmamı Vedat Saiti, Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, TİKA Priştine Program Koordinatörü Cihan Dinçer, Osmangazi Belediye Meclis Üyeleri ve davetliler katıldı.

1. Murad Hüdavendigar’ı anma töreni öncesi, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve protokol üyeleri, şehit padişahın kabri başında dua etti. Türbenin bahçesinde düzenlenen anma töreni Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

DÜNDAR: “ORTAK DEĞERLERİMİZİ KORUYORUZ”

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, anma töreninde yaptığı konuşmada, tam 632 yıl önce şehit edilen Sultan 1. Murad’ın, fethettiği topraklara barış, huzur ve adalet getirdiğini söyledi. Sultan Murad’ın bu topraklara geldikten sonra yaşayan hiç kimsenin dinine milliyetine ırkına karışmadığını, herkesin dinin ve inancını özgürce yaşamasına ve can güvenliğini muhafaza ettiğini söyleyen Başkan Dündar, “Tabii ki 600 sene burada kalmak kolay bir iş değil. Bu hoşgörü ortamının getirdiği bir süreç. Dolayısıyla bizler de buradaki kardeşlerimiz ile Bursa arasında bir bağ kurarak bu anlayışın, bu düşüncenin gelişip devam etmesi için 2006 yılından bugüne mücadele ediyoruz. Bunlar bizim ortak değerlerimiz. Bu ortak değerlerimizi koruduğumuz oranda barış ve huzur ortamını yaşatmak mümkün. Bu çerçevede de ilişkilerimizi sürdürüyoruz” dedi.

“DUALARIMIZ BARIŞ VE KARDEŞLİK İÇİN”

Anma etkinlikleri için 12 yıldır Kosova’ya bizzat geldiğini ifade eden Başkan Dündar, “12 yıl öncesi ile bugünü kıyasladığımızda Kosova’da çok farklı bir noktaya geldik. Yeni kurulan bir devlet Kosova’nın kurulduğu günden itibaren büyük bir gelişim gösterdiğini görüyorum. 12 yıl öncesi ile bugün arasındaki farkı çok net görebiliyorum. Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl gelememiştik. Pandemi süreci insanlığın ciddi bir sınavdan geçtiği süreç oldu. Hayatımıza ve ilişkilerimize bir mesafe, bir sınırlama geldi. Bu yıl bizler de törenleri pandemi kuralları çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. İnşallah, burası geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi çok daha dolu, çok daha coşkulu günlerin yaşandığı kutlamaların yapıldığı bir yer olacak. Gerek Türkiye'de, gerekse Kosova’da bunu istediğini bu coşkulu kutlamaları görmek isteyenler olduğunu biliyorum. Buraya gelen herkese çok teşekkür ediyorum. Dualarımız müşterek. İnşallah yaptığımız dualar barış ve kardeşliğe katkı sağlasın. Bu vesileyle etkinliklerin bu noktaya gelmesinde katkısı olan kurum, kuruluş, kişi herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

IŞIK: “GÜÇLÜ TÜRKİYE, GÜÇLÜ KOSOVA DEMEK”

AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Kosova Dostluk Grubu Başkanı Zafer Işık da yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Sultan 1. Murad, din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin adaletli yönetimi; camii, medrese, imarethane gibi yatırımlarla bölgenin kalkınmasına yeni mimari anlayış ile gelişmesine vesile olmuştur. Bizler Osmangazi Belediyemizin 2006 yılında Kosova’da başlattığı bu anma etkinlikleriyle şehit padişahımızın adını yaşatmak ve onun dünya görüşüyle kardeşliği pekiştirmek için bir araya gelmeye devam ediyoruz. Sınırlarımız ayrı olsa da gönül coğrafyamız ve dostluğumuz her zaman birdir, diridir. Kosova Cumhuriyeti kurulduğunda ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştur. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, parlamentolar arası dostluk grupları olarak; ülkelerimiz arası ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel tüm konularda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yine birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı gerçekleştirmeye devam edeceğiz.”

Sultan Murad’ı anma törenine katılan Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka ise konuşmasında, “Tarih, bir milletin yaşadıklarıdır, hafızasıdır. O toplumun hatırlanmasıdır. Bizlerin de bu topraklardaki varlığımızı en önemli göstergesi de yine tarihtir” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Çağrı Sakar da Murad Hüdavendigar’ın hem büyük bir asker hem de başarılı bir devlet adamı olduğunu dile getirerek, “Sultan Murad, Osmanlı İmparatorluğu’nun temellerini atmış, Balkanların büyük bir bölümünü Osmanlı coğrafyasına dahil ederek bir anlamda bugün Türkiye ile Kosova arasındaki dostluğun kardeşliğin tohumlarını atmıştır. Bizler için büyük anlam taşıyan bu mekanı koruyup kolladığı için Osmangazi Belediyemize teşekkür ediyorum” dedi.

Tören sonunda katılımcılara ikramlar yapılırken, Başkan Mustafa Dündar da davetlilere çeşitli hediyeler verdi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı