Dünya Mursi'nin davası 8 Ocak'a ertelendi

Mursi'nin davası 8 Ocak'a ertelendi

Paylaş
Mursi'nin davası 8 Ocak'a ertelendi

Mısır'da 3 Temmuz'da ordunun müdahalesiyle devrilen eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargılanmasına bugün başlandı. Mursi'nin şiddetli itirazları ve darbe karşıtlarının sloganları nedeniyle iki kez ara verilen ilk duruşma sona erdi. Davanın görülmesine 8 Ocak'ta devam edilecek

Mursi sabah saatlerinde dört aydır gözaltında tutulduğu yerden Kahire'nin doğusunda bulunan ve aynı zamanda 2011'de devrilen Hüsnü Mübarek'in de yargılandığı polis akademisine getirildi.

>> 4 AY SONRA MURSİ'DEN İLK GÖRÜNTÜ

Bu sırada çekilen ve El Vatan'ın yayınladığı görüntüler, darbeden bu yana ilk oldu.

Mısır'da mahkumlara giydirilen beyaz giysiyi reddeden ve yargılanacağı yere siyah takım elbiseyle gelen Mursi'nin davayla ilgili evrakları imzalamayı reddetti. Mursi duruşmada esnasında "Rabia işareti" yaparak, mahkeme başkanına, "Senin meşru başkanın benim, hükmü geçersiz olan sensin" dedi.

Duruşma salonunda, bazı sanıklar mahkeme aleyhinde "Yargılama geçersizdir" ve "Ordu yönetimi düşsün" şeklinde sloganlar attı ve "Rabia işareti" yaptı.

Yargıç sloganlar üzerine oturuma ara verdi. Ortalığın sakinleşmesinin ardından oturum yeniden başlarken, duruşma TSİ 13.00 sularında sona erdi. Davanın görülmesine 8 Ocak’ta devam edilecek.

İDAM CEZASINA ÇARPTIRILABİLİR

Mısır'ın özgür bir seçimle seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olan Mursi, suçlu bulunursa idam cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Darbeden bu yana orduya ait gizli bir binada tutulan Mursi mahkemenin görüleceği yere helikopterle getirildi.

Haber ajansları mahkeme salonunun çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındığını bildirdi. Yüzlerce siyah giysili çevik kuvvet polisinin yanı sıra polis ve orduya ait zırhlı araçlar mahkeme salonunun çevresinde kamp kurdu.

SUÇLAMALAR MUHTELİF

Mursi ile birlikte aralarında Rabia Meydanı'ndaki olaylarda kızı Esma'yı kaybeden Muhammed el Beltaci ve geçtiğimiz hafta gözaltına alınan İsam el Eryan'ın da bulunduğu 14 Müslüman Kardeşler lideri ve destekçisi de yargılanıyor.

Kahire'nin doğusundaki "İttihadiye" adlı Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde Aralık 2012'de yaşanan kanlı çatışmalarla ilgili davada savcılık, 15 sanık hakkındaki suçlamaları iki kısma ayırıyor. Birinci kısımda 11 sanık, "asıl fail" olarak yargılanıyor. Bu sanıklara "güç kullanma, iki gazeteciyi öldürme, zorla alıkoyma, işkence, 20 kişiyi yaralama, silah ve mühimmat taşıma" suçlamaları yöneltiliyor. İkinci kısımdaysa aralarında Mursi'nin de yer aldığı dört sanık, bahsi geçen suçlara teşvikle itham ediliyor.

MURSİ KENDİNİ SAVUNACAK

Savunma heyetinden avukat Hasan Kerim, Mursi'nin "mahkemede kendini savunacağını" söyledi. AA muhabirine konuşan savunma heyeti üyelerinden avukat Kerim, "Mursi, mahkemede kendisini savunacak ve suçlamalara cevap verecek, aynı suçla yargılanan 14 kişi de heyet tarafından savunulacak" dedi.

Kerim, savunma heyetinin mahkemeden öncelikle, "Mursi ve diğer 14 sanıkla bir araya gelmeyi, dava dosyasını incelemek ve bir nüshasını almak için" duruşmanın ileriki bir tarihe ertelenmesini isteyeceğini ifade etti.

AVUKATLARIN BİR KISMINA İZİN VERİLMEDİ

Heyetteki avukatlardan alınan bilgiye göre, savunma için mahkeme salonuna girme izni istenen 30 avukattan yalnızca yedisine izin verildi. İzin verilen avukatlardan savunma heyetinin başkanı eski Cumhurbaşkanı adaylarından Selim el Avva'nın yanı sıra avukatlar Kamil Mendur, Muhammed Dimati, Usame el Hilv, Halid Abdulmumin, Eymen Nahid ve Muhammed Tosun yer alıyor.

Öte yandan, aralarında "müştekiler" ve avukatları ile basın mensuplarının bulunduğu yaklaşık 600 kişiye, mahkemeye giriş belgesi verildiği ifade edildi.

Savunma Heyeti Sözcüsü Muhammed el Demati daha önce yaptığı açıklamada, mahkemeye yalnızca gözlemci olarak katılacaklarını, orada bulunmalarının yargılamanın meşruiyetinin kabul ettikleri anlamına gelmediğini belirtmişti.

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Direktör Yardımcısı Joe Stork, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Uluslararası yargı standartlarına uygun olup olmadığını saptamak için yargılamayı yakından takip etmek istiyoruz. Açılış mahkemesinde gözlemci sıfatı ile yer almak için başvurumuzu yaptık" diye konuştu.

3

Haberin Devamı