Bergama Musacalı Barajı'nın planlanandan erken tamamlanıp su tutmaya başlayacak

Musacalı Barajı'nın planlanandan erken tamamlanıp su tutmaya başlayacak

Paylaş
Musacalı Barajı'nın planlanandan erken tamamlanıp su tutmaya başlayacak

Musacalı Barajı'nın planlanandan erken tamamlanıp su tutmaya başlayacak

İZMİR Bergama ilçesinde, tarım arazilerini suyla buluşturacak olan Musacalı Barajı'nın planlanan tarihten 1 yıl önce bitirilip, sonbahar gelmeden su tutmaya başlayacağı bildirildi.

Bergama'daki yapımı süren ve tamamlandığında 22 bin 950 dekar tarım arazisini sulayacak olan Musacalı Barajı'nda gövde beton kaplama çalışmaları tamamlandı. Temelden yüksekliği 79 metre olarak planlanan Musacalı Barajı'nın gövdesi için 1 milyon 156 bin metreküplük dolgu yapıldı. Beton kaplama çalışmaları kapsamında 20 ano inşa edilip, 8 bin metreküp beton döküldü. Barajda, yüzde 88 fiziki gerçekleşme oranına ulaşıldı. Musacalı Barajı'nın planlanan tarihten 1 yıl önce bitirilip, sonbahar gelmeden su tutmaya başlayacağı bildirildi. Bölgede modern sulamayla birlikte ürün çeşitliliğinin artacağı, zeytin, domates sebze meyve gibi ürünlerde verim katlanacağı, tarlalardan iki ya da daha fazla hasat etme olanağına kavuşulup, çiftçilerin daha çok kazanacağı bildirildi.

Bergamalı üreticilerin sabırsızlıkla beklediği Musacalı Barajı'nda sona gelindiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, "2018 baharında sahur vakti temeli atılan Musacalı Barajı’nın 25 Temmuz 2022'de tamamlanması planlanıyordu. Ancak çalışmalar zorlu kış aylarında da hız kesmedi ve dev barajda hedeflenenden 1 yıl önce sona gelindi. Musacalı Barajı'nda sadece su alma yapısı, vana işleri gibi tünel daimi teçhizat işleri kaldı. Dev barajda hedef tüm imalatları birkaç ay içerisinde bitirip, sonbahar gelmeden, planlanandan bir yıl önce su tutabilmek olduğunu ifade etti. 25 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip olacak Musacalı Barajı bölge ve ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacak. 22 bin 950 dekar araziyi borulu basınçlı sistemle sulayacak barajın, Bergamalı çiftçilere yılda yaklaşık 42 milyon lira ek katkı sağlayacak" dedi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı