Magazin Müslümcüler ile Orhancılar arasındaki fark

Müslümcüler ile Orhancılar arasındaki fark

Paylaş
Müslümcüler ile Orhancılar arasındaki fark

Müslümcüler ile Orhancılar arasındaki farkı Müslüm Gürses bakın nasıl açıklamış

Müslüm Gürses, arabesk dünyasında, "Ferdiciler", "Orhancılar" gibi, "Müslümcüler" ismiyle anılan, kendisine tutkuyla bağlı bir dinleyici kitlesi edindi. Müslüm Gürses, şarkılarında, kendisini umutsuz, çaresiz hissedenlerin hislerine tercüman oldu.

Haberin Devamı

Bir röportajında Orhan Gencebay ile arasındaki farkı, "Orhan abi bizim pirimizdir. Orhan Gencebay, ’Böyle gelmiş böyle gitmez’ diyor bizse ’Böyle gelmiş böyle gider’ diyoruz" diyerek ifade etmişti.

TEZ ÇALIŞMALARINA KONU OLDU

Müslüm Gürses ve dinleyicileri, akademisyenler Caner Işık ve Nuran Erol’un, "Arabeskin anlam dünyası ve Müslüm Gürses örneği" isimli tez çalışmasına da konu oldu.

HAYRANI TARAFINDAN BIÇAKLANDI

Gürses, 80’li yıllardan itibaren hemen her yıl birden fazla albüm çıkararak sevenlerini mutlu etti. "Benim meselem", "Biz babadan böyle gördük", "Esrarlı gözler", "Usta", "Şu dağlarda kar olsaydım", "Tanrı istemezse" şarkılarının yer aldığı kasetler büyük beğeni topladı. Konserlerine, zaman zaman kendilerini jiletle kesen marjinal grupların da görüntüleri yansıdı. Bursa’daki bir konserinde bıçaklanan Gürses, kendisini bıçaklayan hayranını affetti.

Haberin Devamı

'DEĞİŞMEDİK ÖZÜMÜZ AYNI'

Kendisine yönelik "Şarkıları insanları umutsuzluğa sevk ediyor" eleştirilerine, "Ne demişiz biz, bugün batarsa güneş yarın yeniden doğar", "İnsanın hayatında neşenin yeri olduğu kadar hüznünde yeri olacaktır" diyerek bu görüşe karşı çıktı.

"Sınıf atladı" eleştirileri karşısında, sadık dinleyicilerine "Değişmedik. Özümüzde aynıyız. Müsterih olsunlar" şeklinde mesaj verdi.

Sanatçı Fazıl Say’ın arabesk kültürü hedef alan sözleri karşısında uzatılan mikrofona, Müslüm Gürses, "Sanatçı sevgili, saygılı olur. Asil azmaz, bal kokmaz, kokarsa yağ kokar, onun da aslı ayrandır" dedi.

Sanatçı Fazıl Say ise Müslüm Gürses’in hastalığı duyulduğunda, "En sert tartışmalarda en ağır sözleri karşılıklı söylemiş olsak bile, bu hayatta bambaşka müzik kulaklarımız, bambaşka gelecek hayallerimiz olsa bile, sonuçta bütün kavgalar da insanidir, bir insanın yaşama dönmesini istemek de insanidir, sonuçta insanız, ölümden değil, yaşamaktan yanayız, hayata dön Müslüm Baba" şeklinde mesaj yayımlayarak üzüntüsünü dile getirmişti.

AA