Mutfakta bu hataları yapmayın!

Yemek pişirmek konusunda usta olduğumuzu düşünsek de hepimizin zaman zaman düştüğü hatalar, kulaktan dolma bilgilerle tekrarladığı yanlışlar var. Bu hatalardan kaçınıp hem daha lezzetli yemekler yapabilir hem de mutfakta geçirdiğiniz süreyi kısaltabilirsiniz...

07 Mart 2019, Perşembe 08:45
A A

İnternette görüp beğendiğiniz bir yemek tarifi varsa, alttaki yorumlar kısmına mutlaka göz atın. Muhtemelen sizin gibi birileri tarifi daha kolay ve lezzetli hale getirmek için birkaç ufak ipucu önerisini yorumlar kısmına yazmıştır.

Bir tarif üzerinden gidiyorsanız onu uygulayın. Çok kritik malzemeleri kafanıza göre değiştirip sonra da "Bu tarif kötüymüş" demeyin. Eğer bir tarifteki malzemeleri iki katına çıkaracaksanız, bunu bütün malzemelere yapmayı unutmayın. Aksi takdirde tadı asla aynı olmayacaktır. Çünkü özellikle hamur işi yapmak bir bilimdir.

Malzemeleri aynı boyutta doğramayı ihmal etmeyin. Sebze yemeği pişirirken sebzeleri farklı boyutlarda kesmek pişme zamanlarını değiştirecektir. Böylece sebzelerin bir kısmı fazla pişmişken bir kısmı ise çiğ kalır ve bu da yemeğinizin lezzetini olumsuz etkiler.

Kek, pasta, kurabiye, poğaça gibi hamur işlerini yaparken karşılaşılan en büyük hatalardan biri de acele ederek malzemeleri buzdolabından çıkar çıkmaz kullanmaktır. İyi kabarmış bir kek, malzemeleri birbiriyle iyice özleşleşmiş bir kurabiye yapmak istiyorsanız tüm malzemeleri oda sıcaklığında 30 dakika beklettikten sonra hazırlamaya başlamalısınız.

Yumurta haşlarken suyuna bir çay kaşığı karbonat eklemeyi ihmal etmeyin. Bunu yapsanız yumurtaların kabuklarının çok daha kolay soyulabildiğini göreceksiniz.

Patlıcan, kereviz gibi sebzeler kesildiği zaman kısa sürede kararırlar. Bu sebepten bu gibi sebzeleri doğradığınızda bekletmeden yemeğinize ilave edin.

Pişireceğiniz malzemeleri içine koymadan önce tavanızın ya da tencerenizin ısınmış olduğundan emin olun. Tencere iyice ısınmadan yağı içine koymayın. Aksi halde yemeğiniz çok yağ çekebilir ve yapışabilir.

Makarna haşlama suyuna yapışmasın diye yağ koymayın, tuz yeterlidir. Makarna suyuna yağ eklediğiniz takdirde, makarnaların dış yüzeyinde sosu tutacak nişasta tabakası oluşmaz. Makarnalar yapışmasın istiyorsanız karıştırmanız yeterlidir.

Bir yemek için hem soğan hem de sarımsak kavurmanız gerekiyorsa, soğanlar yumuşayana kadar sarımsakları tencereye atmayın. Çünkü soğanların kavrulması biraz daha fazla zaman alır. Eğer hepsini aynı zamanda atarsanız soğanlar olana kadar sarımsaklar yanar ve içeriğinde vitamin kaybı yaşanır.

Pirinci pişirmeye başlamadan önce mutlaka yıkayın. Başta pilav olmak üzere, ne pişiriyorsanız pişirin, pirincin dışındaki nişastayı yıkadığınızda, tadının daha iyi olduğunu göreceksiniz. Ayrıca pilavı pişirirken tencerenizin kapağını açmayın. Demlendikten sonra karıştırmanız daha doğru olacaktır.

Makarnayı süzdükten sonra kesinlikle soğuk suyla yıkamayın. Aksi halde makarnanın lezzetini kaybedersiniz. Süzülen makarnanızı direkt olarak sosla buluşturabilirsiniz.

Baharattan korkmayın. Yemekleri beğenilen insanlar genellikle bol bol baharat ve ot kullanırlar. Kimyon, kişniş gibi baharatları tohum halinde kullanacaksanız, aromalarının daha kuvvetli olması için önce tavada biraz kavurun. Yaptığınız yemeğe baharatını başta değil, pişmeye yakın eklerseniz yemeğiniz daha lezzetli olacaktır.

Omlet yaparken içindeki malzemeleri yumurtayla karıştırmadan önce ayrı bir tavada pişirin. Böylece peynir, sebze, et gibi malzemelerin suyunu iyice buharlaştırmış ve omletinizi sulanmaktan kurtarmış olursunuz.

Süt kaynatacaksanız, sütü tencereye doldurmadan önce tencerenin içini soğuk su ile ıslatın. Bu sayede sütünüz tencerenin dibine yapışmayacaktır.


Börülce, brokoli gibi yeşil sebzeleri, iyice yumuşayana kadar haşlamayın. Onun yerine buharda hafifçe pişirin. Böylece hem gevrekliklerini hem de renklerini kaybetmezler. Brüksel lahanasını haşlamayın, soteleyin. Haşlanmış Brüksel lahanasının kokusu çıkar ve dokusu yapış yapış olur. Onun yerine lahanalarınızı ortadan ikiye bölüp zeytinyağı ve sarımsakla soteleyin.


Hürriyet/Leziz

Sıradaki haber yükleniyor...