Ekonomi Mutfakta en ucuz temizlik!

Mutfakta en ucuz temizlik!

Paylaş
Mutfakta en ucuz temizlik!

22 milyon hanenin yarısında bulaşık makinesi var. Kullananlar çok avantajlı. Çünkü 10 kata varan enerji, su ve zaman tasarrufu sağlıyor. Ancak doğru bilinen yanlışlar tasarrufu sınırlıyor...

Bilal Emin TURAN / POSTA

Haberin Devamı

Bulaşık makinesi yıkama başına 12-15 litre su harcar. 4 kişilik bir aile elde yıkamaya göre her yıkamada 110-125 litre su tasarrufu yapabilir. Bu da yılda 30-35 bin litre anlamına geliyor. Avantaj bununla sınırlı değil. Bir makine dolusu bulaşığı elde yıkamak, kurulamak 1.5 saat. Kabaca haftada yaklaşık 8 saat bulaşıklara gidiyor. Bulaşık makinesi 15-20 dakikaya yıkama yapar.

HEM ZAMAN HEM PARA

Bulaşık yıkarken sıcak su için elektrik ve kombinin kullanacağı doğalgazı da dahil ederseniz hesap epey kabarıyor. Ayrıca musluktan akan suyun sıcaklığı 45-46 derece olurken, bulaşık makinesinde 70 dereceyi aşıyor. Bu yolla daha hijyenik bir sonuç alınıyor.

SUDAN GEÇİRMEK NE KADAR DOĞRU?

Makineye koymadan önce bulaşıkları sudan geçirmenin faydalı olacağı gibi bir algı var. Bu her zaman doğru değil. Bir musluk dakikada 13-14 litre su akıtır. Tabakları sudan geçirmeyle yılda 18-20 bin litre su lavabodan akıp gider. Bunun yerine yemek artıklarını sıyırarak temizleyin. Bulaşık deterjanları tüm lekeleri çıkartacak şekilde dizayn edilir. Yemek artıklarını yok etmek için suyun 50 derece olması yeterli.

Haberin Devamı

GARANTİYE DİKKAT!

Markaya göre garanti süreleri 24 ya da 36 ay olarak değişiyor. Ancak bu garanti süreleri servis kuruluma geldiğinde veya fabrika çıkış garantisi devam ederken belli bir ücret karşılığında uzatılabiliyor. Garanti süresini uzatma ücreti ise 300-400 lira arasında değişiyor

NASIL YERLEŞTİRİLMELİ?

-Gösterge ikazlarına dikkat edin, tuz ve parlatıcı eksikse mutlaka ekleyin.

-Parlatıcıyı doldururken etrafa taşırmayın paslanma ve leke yapabilir.

-Limon, karbonat veya sirke gibi ürünleri parlatıcı yerine kullanmayın, makinenizin ömrünü kısaltır.

-Kase, oval kapları ve bardakları üst rafa ağızları aşağı bakacak şekilde yerleştirin. İçine su dolmaz.

-Ayrıca fıskiyeler alttan çalıştığı için bulaşıkların daha iyi temizlenmesini sağlar.

-Alt rafın ön tarafına tabakları küçükten büyüğe olacak şekilde dik sıralayın. Arka tarafa ise tencere gibi büyük hacimli kaplarınızı yine ağzı aşağı bakacak şekilde yerleştirin.

Haberin Devamı

-Tahta kaşıkları, gümüşleri, özel şef bıçaklarını bulaşık makinesine koymayın.

-Kaşıkları ve çatalları yerleştirirken yan yana simetrik olmasına dikkat edin. Bu şekilde yıkandıktan sonra alıp yerleştirmeniz de kolay olur

-Makinenizi kapasitesinin üstünde doldurmayın, ömrü kısalır.

-Bulaşıkları yerleştirdikten sonra alt ve üst fıskiyelerin dönüp dönmediğini kontrol edin. -

-Bulaşık makinenizi ayda bir temizleyin, ömrü uzasın, filtreleri açılsın. Bunun için özel deterjanlar var.

-Bazı makinelerin sadece üst rafı ya da alt rafı yıkama özelliği bulunuyor. Az bulaşıkta bu özellik çok tasarruf ettirir. İnce ağızlı veya uzun saplı bardaklarınızı yan yana koymayın, çarpışarak çatlayabilir.