Mut Mut'ta 'Zeytin Gen Bahçesi' kuruldu

Mut'ta 'Zeytin Gen Bahçesi' kuruldu

Paylaş
Mut'ta 'Zeytin Gen Bahçesi' kuruldu

Mut'ta 'Zeytin Gen Bahçesi' kuruldu

Murat SÖZERİ/MUT(Mersin)(DHA) - MERSİN'in Mut ilçesinde kaymakamlık önderliğinde Zeytin Gen Bahçesi oluşturuldu.
Kaymakamlık öncülüğünde, Hacınuhlu Mahallesi'nde oluşturulan Zeytin Gen Bahçesi hizmete başladı. Açılış törenine Kaymakam Fatih Erdoğan, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekram Bayır, Orman İşletme Müdürü Necati Kulak, Ziraat Odası Başkanı Hıdır Kar, Emniyet Müdürü Zafer Şenocak, Mut Orman İşletme Şefi Harun Aydın, Alaçam Orman İşletme Şefi Cihat Gür, Yakup Ceylan ve davetliler katıldı.
Törende zeytin fidanı dikerek ilk can suyunu veren Kaymakam Fatih Erdoğan, ilçenin zeytin ve zeytinyağı konusundaki verimi ve söz sahipliliğinin tartışılamayacağını belirtti. Erdoğan, "Zeytinimizin ilçemizde yetişme sürecinde daha profesyonel daha teknik ve ortaya çıkabilecek sonuçların daha sağlıklı değerlendirilmesi amacıyla bahçemizin kurulumunu gerçekleştirdik. Yerel türlerin ve ülkemizdeki diğer genlerin korunması ve geliştirilmesi amaçlıyoruz" dedi.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay ise Mut'un kendine has yerel çeşitleri olduğuna dikkat çekti. Türkay, "Çöp, topal, yağ aşı gibi çeşitler ilçemize has. İlk geldiğimizde bunları bilimsel makaleler şeklinde hazılayıp litaratürede soktuk. Bu çeşitlerimizin sayıları azalıyor ama burada yapılan çalışmayla bahsettiğimiz çeşitler de koruma altına alınıyor" diye konuştu.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır da yüksek polifenollü sağlık bileşenlerine sahip Mut zeytinyağının ilerleyen süreçte Avrupa'ya ihraç etmeyi hedeflediklerini söyledi. Bayır, bunun yanı sıra Türkiye genelinde ilaç olarak zeytinyağını kullanılmasını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.
Yapılan konuşmaların ardından protokol bahçeye zeytin fidanı dikti. 7 bin 500 metrekareden oluşan alana 18 çeşit toplam 136 fidan dikildi.
Mersin zeytin üretiminin yüzde 65, Türkiye üretiminin ise yüzde 13’ünün gerçekleştirildiği ilçede 12 milyon 500 bin kayıtlı zeytin ağacı bulunuyor. İlçede üretilen zeytinyağına 'Mut Zeytinyağı' adıyla 2018 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verildi
FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı