Ekonomi Nafaka kaçakları

Nafaka kaçakları

Paylaş
Nafaka kaçakları

Boşanan eşlerin mal kaçırmada son icadı sanal para 'Bitcoin'. Evi, arabayı hatta altınları satan eşler, nafaka ve tazminattan kaçmak için tüm parayı 'Bitcoin'e yatırıyor. Bu paranın da takibi yapılamıyor...

Gülten UĞURLU

Posta Gazetesi Ekonomi Editörü

Dünyada kullanımı tartışmalı olan, ülkelerin merkez bankalarının karşı çıkmasına rağmen, vatandaşların yine de ilgi gösterdiği Bitcoin (sanal para), Aile Hukuku'nu da zorluyor. Genelde kara para aklama yöntemi olarak dünyada yoğun ilgi gören Bitcoin, boşanma davalarının da konusu haline geldi.

KABUSA DÖNÜŞTÜ

Avrupa'da aile hukukunda çok belirgin bir kabusa dönüşen uygulamanın, Türkiye'de de örnekleri artmaya başladı. Bu konuda bilgi veren Avukat Cevat Kazma, "Aile hukukunda velayet, nafaka gibi kamu düzenini ilgilendiren davalar, kararlar var. Ama artık para kaçırmak için Bitcoin kullanılıyor. Boşanma davalarında, araştırılınca kişinin üzerinde hiçbir şey yok ama çok iyi hayat yaşıyor" diye konuştu.

BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ

Cevat Kazma, "Boşanacak kişi gayrimenkulünü iyi niyetli üçüncü kişiye satınca, yasadaki 'üçüncü kişinin ayni hak iktisabını koruma' kuralı gereği, o gayrimenkule müdahale edilemiyor. Yani gayrimenkul gidiyor. Parasını almanız gerekiyor ama para da Bitcoin'e yatırıldığı için alamıyorsunuz. Kişinin nafaka ya da tazminat ödeyecek durumu yokmuş gibi gözüküyor. Halbuki Bitcoin'de milyonlarca doları var" dedi.

TEDBİR KARARI VERİLEMİYOR, DÜZENLEME ŞART

Bitcoin'in boşanacak insanların nafaka vermemek için bir yöntemi haline geldiğini belirten Cevat Kazma, şunları söyledi: "Bitcoin ile ilgili yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Yoksa, mahkemeler tarafından tedbir kararı verilemiyor. Bitcoin'in mevcut durumda tespiti çok zor. Yasal düzenleme olursa, mahkemeler Bitcoin'e tedbir kararı verip, o paralara el koyabilir."

Kişinin mal varlığını satıp, Bitcoin alınca banka ya da tapu tescili iptal davalarına konu olamadığını belirten Avukat Cevat Kazma, "Kişi rahatça parayı kaçırıp Bitcoin'de tutabiliyor. Aile hukukunda büyük hak ihlaline neden oluyor" dedi.

Haberin Devamı