Sağlık 'Nakledecek organ bulunamayacak'

'Nakledecek organ bulunamayacak'

Paylaş
'Nakledecek organ bulunamayacak'

Türkiye'de şu an 70 bin olan kronik böbrek hastası sayısının 2016'da 100 binin üzerine çıkacağı, bağış sayısı artırılamazsa böbrek bekleyen hastalara organ bulmanın imkânsız hale geleceği kaydedildi

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde organ bağışıyla ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısında, organ bağışının dünü ve bugünü anlatıldı. Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Gültekin Süleymanlar, organ yetmezliğinin Türkiye için önemli bir sorun olduğunu ve hasta sayısının her geçen gün çığ gibi büyüdüğünü belirtti.

Haberin Devamı

İşin sadece böbrek kısmıyla ilgilenildiğinde Türkiye’de 60 bin diyaliz hastası olduğunu anlatan Prof.Dr. Süleymanlar, bu durumun diğer organlar için de geçerli olduğunu kaydetti. Sağlık Bakanlığı’nın son yıllarda aldığı kararlarla sorunun çözümü için önemli gelişmeler elde edildiğini vurgulayan Prof.Dr. Süleymanlar, "Son 10 yılda 11 bin böbrek nakli yapıldı. Son 4 yılda böbrek nakli sayısı ikiye katlandı. Merkezi bekleme listesiyle adil ve hızlı işleyen mekanizma faaliyete geçti. Bu konuda yasal altyapıyı oluşturacak önemli gelişmeler oldu. İçimizi sızlatan ise kadavradan bağış oranının düşüklüğü. Son iki yılda beyin ölümü 2 bin 700’ü buldu. Ancak kadavradan bağış oranı yüzde 16-17’lerde. Bu da bizi üzmekte" diye konuştu. Kadavradan bağışın düşük olmasının kendilerini çok üzdüğünü kaydeden Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, "Halkımızın daha bilinçli yaklaşımını bekliyoruz. Toplum bu önemli tedavi şekline sahip çıkmazsa, maalesef bunun çözümünü bulamayacağız" dedi.

Haberin Devamı

Antalya Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi sorumlu hekimi Dr. Ferhat Sarıbek 2016’da ülke genelinde böbrek bekleyen hasta sayısının 110 bine ulaşmasının beklendiğini, bağış sayısı artırılmazsa o dönemde böbrek bulmanın imkânsız hale geleceğini kaydetti.

4 yıldır böbrek bekleyen Gönül Özdemir adlı hasta ise çocuğunun da böbrek hastası olduğunu belirterek, "Bizlerin sessiz sedasız ölmesine göz yummayın" dedi.

Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Adem Bilgin de organ bağışının, sağlıkçıların feryadını duyuramadığı bir konu olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

"Birçok organın nakli gerekiyor. Kan da organ kabul ediliyor. Dünyada yılda 2 milyon ünite kana ihtiyaç var. Üç ayda bir kan verilebiliyor. Bu da yılda 4 ünite demektir. 70 milyon nüfuslu Türkiye’de 35 milyon insan donör olarak kabul edildiğinde 100 milyon kan toplanabilir. Dünyanın ihtiyacı olan kanı sadece Türkiye’de toplama imkânına sahibiz. 20 bin böbrek hastamız var. Sadece trafik kazalarında ölenlerin organları bağışlansa Türkiye’nin değil birçok ülkenin donör ihtiyacını karşılayabiliriz."

Haberin Devamı