Yaşam Nasreddin Hoca'dan kukla şov

Nasreddin Hoca'dan kukla şov

Paylaş
Nasreddin Hoca'dan kukla şov

Türk insanının pratik zekasını, espri anlayışını, hazırcevaplığını temsil eden halk kahramanı Nasreddin Hoca'nın kuklasını seyrederek eğlenmeye ne dersiniz?

Haber: Çağnur Hatipoğlu
cagnurhatipoglu@gmail.com


Geçmişten günümüze dilden dile yayılarak gelen Nasreddin Hoca hikayeleri edebiyatımız, mizah ve tiyatromuz için tükenmez bir esin kaynağı... 2002 yılında Konya- Akşehir’de düzenlenen geleneksel Nasreddin Hoca Festivali’nde prömiyerini yapan Semaver Kumpanya’nın ‘Nasreddin Hoca’ oyunu da işte bunu yapıyor. Ama bu, tam olarak bir oyun değil, bir kukla gösterisi. El kuklası, ipli kukla, gölge kuklası...

Rengarenk eski zaman kıyafetleri giydirilmiş kuklalar sadece çocukları değil, yetişkinleri de hem eğlendiriyor hem zaman tünelinde yolculuğa çıkarıyor. Kuklaları yapan, Fransız sanatçı Karina Cheres. Oyunu yazıp yöneten Işıl Kasapoğlu’nun isteği üzerine, Karina Cheres, kuklaları 25 yıl önce yapmış. Sayısı 50’yi bulan cansız kahramanlar zaman içinde eskimiş, yaşlanmış, onarılarak günümüze kadar yaşamış.

Festivallerin yıldızı

Amerika-New York’ta Mayfest, Bulgaristan- Sofya’da Puppet Fair gibi festivallerde, son olarak da geçen ay yapılan 15. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’nde büyük ilgi gören ‘Nasreddin Hoca Kukla Oyunu’ yeniden gösterimde. Nasreddin Hoca, 2 ve 9 Haziran’da İstanbul-Moda’daki Barış Manço Müzesi’nde sanatseverler ve çocuklarla buluşuyor.

Semaver Kumpanya’nın sahnelediği oyunda Nasreddin Hoca’ya ünlü tiyatrocular eşlik ediyor. Şu sıralar beğeniyle izlenen ‘Leyla ile Mecnun’ dizisinde İsmail Ağabey karakterini canlandıran Serkan Keskin dışında Sezin Bozacı, Uğur Sençeri, Sibel Altan ve Yavuz Pekman gibi isimler, oyunun kadrosunda.

( 02.06.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )

Haberin Devamı