Pazar Postası Nazan Şoray: Benim 'Türkan Şoray Kanunları'm yok, her rolü oynarım
Paylaş
Nazan Şoray: Benim 'Türkan Şoray Kanunları'm yok, her rolü oynarım

Nazan Şoray henüz 13 yaşında bir kız çocuğuyken sinema dünyasına girdi. Şarkılarıyla gönüllere taht kurdu. Nazan Şoray'la Bebek sırtındaki evinde buluştuk. Yeni şarkısı 'İçimde Fırtınalar' bu hafta dinleyicileriyle buluştu. Geçmiş aşklarını, hakkında merak edilenleri tüm açıklığıyla konuştuk

● İki yıl aradan sonra ‘İçimde Fırtınalar’ şarkısıyla müzik dünyasına dönüş yaptınız. Neden ara vermiştiniz?

Haberin Devamı

Bu iş göründüğü kadar kolay değil. Şarkıların arasından en iyisini seçmek, iyi bir aranjör bulmak, klip için iyi bir ekip bulmak, şarkıyı çıkartacak şirket bulmak ciddi bir süreç. Eskiye oranla maliyetler çok yükseldi. Hep en iyisi olsun isterim. Etrafınıza bir bakın. Gündemde olan birçok ses sanatçısının bile iki yılda bir şarkı çıkaramadığı oluyor.

● ‘İçimde Fırtınalar’ı dinleyicilerle buluşturmadan ablanız Türkan Şoray ve yeğeniniz Yağmur Ünal’a dinlettiniz mi?

Her zaman ablamın fikrini alırım. Bu şarkının süreci çok hızlı geliştiği için dinletemedim. Klip çıktığında izledi “Bayıldım, bayıldım! Harika” dedi. Genç jenerasyona da hitap edebilmek için Yağmur’un fikrini hep sorarım.

● Şarkının sözlerini kim yazdı?

Haberin Devamı

Bu şarkı Azerbaycanlı Aytac Vidadiqizi’ye ait. Menajerim şarkıyı dinlemiş ve çok beğenmiş. Ben de şarkıdan çok etkilendim. Menajerim Aytac Hanım’ı arayıp “Bu şarkıyı Nazan Şoray okumak istiyor, müsaadeniz olur mu?” diye sormuş. Aytac Hanım da “Nazan Şoray’ı çok sever ve beğenirim. Benim şarkımı okuması beni çok mutlu eder” demiş. Eşiyle birlikte İstanbul’a geldi. Tanıştık, yemeğe gittik, eğlendik. Israrlarıma rağmen şarkı için benden ücret almadı, hediye etti.

● Bu şarkının hikayesi ne?

Aytaç Hanım bu şarkıyı eşiyle arasının bozuk olduğu ve ayrı yaşadıkları bir dönemde yazmış. Söz yazarı Burçin Birben de şarkının hikayesine, duygusuna sadık kalarak Türkçeye uyarlamış. Aranjesini Emirhan Cengiz yaptı. Klip de Murat Joker’in ellerinden çıktı. Bu arada ‘Hal Hal’ şarkımı da yeniden düzenleyip, söyledim. O da iki ay sonra çıkacak.

'HAL HAL NE DEMEK BİLMİYORDUM'

● Barış Manço, ‘Hal Hal’ şarkısını sizin için yazmıştı. Sizi çok mu severdi?

Tanışmıyorduk bile. Yeni bir albüm hazırlıyordum. Gazetede “Barış Manço bestelerini diğer sanatçı arkadaşlarına da verecek” diye bir haber okudum. Randevu aldım ve Moda’daki evine gittim. “Öyle hazır şarkı falan yok” dedi. Suratım düştü, nerdeyse ağlayacaktım. “Sen üzülme ben sana bir şarkı yaparım” dedi. Bir gün beni aradı “Gel şarkın hazır” dedi.

Haberin Devamı

'BARIŞ MANÇO BANA ŞARKI YAZDI'

● Haber gelince ne hissetmiştiniz?

Uçarak soluğu Moda’daki evinde aldım. “Şarkının adı Hal Hal” dedi ve kafasını çevirdi. Başka bir şeyle ilgilenmeye başladı. Hal hal’ın ne olduğunu bilmiyordum ama “Şuna bak hal hal’ın ne olduğunu bile bilmiyor” der diye korkudan soramıyordum. Dayanamayıp sordum. “Hal hal Doğu Anadolu’da kızların ayağına taktığı, yürürken melodik sesler çıkaran bir tür bilezik” dedi.

● Peki, hal hal takmanın özel bir anlamı var mıymış?

Hal hal takmak “Bu kızın yavuklusu, sözlüsü ya da nişanlısı var. Ona bakmayın” anlamına gelirmiş.

● Şarkıyı ilk dinlediğinde ne hissetmiştiniz?

Barış Manço ve orkestrası stüdyoda şarkıyı çaldı. “Yavru ceylan gibi kaçar, seke seke çaydan geçer, Nazo gelin ayağına takar, hal hal”... Kulaklarıma inanamadım. Melodisi de sözleri de muhteşemdi. Üstelik şarkıda adım geçiyordu. Barış Manço gibi bir üstat tarafından adıma şarkı yazılması inanılmaz bir histi.

'ZAYIF ERKEKLERE TAHAMMÜLÜM YOK'

● Sevgiliniz olacak erkekte hangi özellikleri ararsınız?

Haberin Devamı

Kişilik sahibi, zeki, akıllı ve dürüst olmalı. Zayıf erkeklere asla tahammülüm yok. En azından kendini geçindirecek kadar da parası olmalı. Benim gölgemde kalmamalı.

● Hayatınızda kimse yok mu? Ya biz bilmiyoruz ya da siz çok iyi saklıyorsunuz.

Ben ser verir sır vermem. Efsane Hafta Sonu Dergisi benim için “Kafasında kırk tilki dolaşır, kırkının da kuyruğu birbirine değmez” diye yazardı

● Cevabımı alamadım. Hayatınızda biri var mı, yok mu?

Bu iş için ünlüler eğitim alırmış. Sen soru soruyorsun, ben başka bir şey anlatıyorum ve cevabını almış gibi oluyorsun. Hahaha.

● Sizin çapkın olduğunuzu söylerler. Doğru mu?

Hayır, bu söyleme asla katılmıyorum.

● Peki, sizce çapkın kadın nasıl olur?

Arayışta olan kadın çapkındır. Ben hiçbir zaman arayışta olmadım. Arayışta olmadığım gibi bana gelen teklifleri de bin kez süzgeçten geçiririm.

● Ablanız, ailenizin büyüğü olarak özel hayatınıza karışır mıydı?

Hayır. Hiç unutmam, 20 sene önce gazetelerde benimle ilgili çıkan haberlere istinaden ablama “Nazan Hanım’ın hayatına karışır mısınız?” diye sormuşlar. O da “Ben asla Nazan’a karışmam, o neyi nasıl yapacağını çok iyi bilir” demişti. Bana çok güvenir. Bu da benim için güzel bir şey.

Haberin Devamı

'14 YAŞIMDA BANA NAZAN HANIM DİYORLARDI'

●Şov dünyasına girdiğinizde kaç yaşındaydınız?

Ben çok küçük yaşlarda bu dünyanın içinde var olmaya başladım, hayatım şarkı söyleyerek geçti ve hep ürettim. 13 yaşındayken bir çocuk filmi ile oyunculuğa başladım. 14 yaşındaydım ve bana “Nazan Hanım” diyorlardı. Küçücük bir kız çocuğuydum. Ergenliğimi yaşayamadan olgunlaşmak zorunda kaldım.

● Sahnede şarkı söylemeyi özlüyor musunuz?

Sahneyi her zaman çok özlüyorum. Sahne benim yaşam tarzım. Hâlâ sahneye çıktığım için şanslı bir sanatçıyım. Sürekli yeni teklifler geliyor. Yeni şarkı çıkarmadan sahneye çıkmayı tercih etmiyorum. Ben yıllarca her gece sahneye çıktım. Şimdiki ses sanatçıları ayda bir sahneye çıkarsa Allah’a şükrediyor. Hafta da iki gün matine (kadınlara özel gündüz gazino eğlencesi) yaptım. Asla bunlardan vazgeçemem. Son nefesime kadar üretmeye devam edeceğim.

● Sizin de sinemada ‘Türkan Şoray Kanunları’nız var mı?

Benim öyle kanunlarım yok. Rolümün bana verdiği her karakteri oynarım.

Türkan Şoray kardeşi Nazan Şoray’dan 9 yaş büyük

'ŞARKI ÇIKARAMADIĞIM DÖNEMLERDE KISKANÇLIĞIMDAN KİMSEYİ DİNLEMEM'

●Türkiye’de hangi şarkıcıları beğeniyorsunuz ve kimleri dinliyorsunuz?

Şarkı çıkarmadığım dönemlerde kıskançlığımdan kimseyi dinlemem. Canlı bir performans dinlemeye bile gidemiyorum çünkü sahnede hep ben olmak istiyorum. Aslında kişiyi değil o işi kıskanıyorum. Bunalıma gireceğime hiç konsere gitmiyorum.

● Kıskanç biri misiniz?

Benim değişik bir kıskançlığım var. Sevgilimin eski kız arkadaşı gelsin, onu öpsün, kucağına otursun asla kıskanmam. Çünkü sevgilimin bunda bir suçu yok. Ben sevgilimin ona davranışına, bir duygu besleyip beslemediğine bakarım. Sevgilim ilgilenmezse benim için hiç sorun olmaz.

● “Bu camiadan dost olmaz” derler. Doğru mu?

Kesinlikle yalan ve asılsız. Benim bütün dostlarım bu camiadandır. Hem de çok hakikatli dostluklarım ve arkadaşlıklarım var. Bu camia içinde büyüdüm.

'MÜCEVHERLERİMİ REHİNCİYE VERDİĞİM GÜNLER OLDU'

● Kariyerinizde maddi sıkıntı yaşadığınız oldu mu?

Tabii ki yaşadım. Şu an oturduğum evimin taksitlerini ödemekte zorluklar çektim. Mücevherlerimi rehinciye verdiğim günler oldu.

'GEÇMİŞTE EVLİ BİRİYLE AŞK YAŞADIĞIM İÇİN PİŞMAN DEĞİLİM'

● Nazan Şoray için aşk nedir?

Bugüne kadar aşkın tanımını yapamadım ama aşkta gözü kara biriyim.

● Geçmişte evli biriyle beraberliğiniz olmuştu. Pişman mısınız?

Artık daha farklı düşünüyorum. Bugün evli biriyle birlikte olmazdım. O zamanlar gençlik başımda dumanmış. Yine de yaşadığımdan pişman değilim. Öyle olması gerekiyormuş ve olmuş.

HEP BÜYÜK AŞKLAR YAŞADIM

● Bir röportajınızda “Benim yaşadığım aşk büyük olmalı” demişsiniz.

Büyük olmazsa zaten adı aşk olmaz.

● Hep büyük aşklar mı yaşadınız?

Evet, hatta aşk daha büyük sayılsın diye sabredip, uzattığım da oldu.

● “Keşke bu aşkı yaşamasaydım” dediğiniz oldu mu?

Hiçbir aşkım için böyle söylemem. O gün için şartlar öyleymiş, öyle hissetmişim ve öyle yapmışım. İlişki bana zarar vermeye başladığı an kesip atmışımdır.

RÖPORTAJ: BEKİR SAÇAR

bekir.sacar@posta.com.tr