Siyaset 'Nazi soruşturması dosyalarının imha edilmesi düşündürücü'
Paylaş
'Nazi soruşturması dosyalarının imha edilmesi düşündürücü'

Almanya'da yürütülen Nasyonal Sosyalist Yeraltı adlı terör örgütü hakkındaki soruşturmalar hakkında Dışişleri Bakanlığı'ndan yazılı açıklama yapıldı

Açıklamada, aşırı sağcı terör örgütü soruşturma dosyalarının imha edilmesinin düşündürücü olduğu belirtilirken, tutuklu bulunan bir zanlının daha serbest bırakılmasından duyulan rahatsızlık dile getirildi.

Almanya’da ırkçılıkla mücadele ve Nazi soruşturmasında daha titiz davranılması gerektiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: ’Almanya’da 2000-2006 yıllarında 8 Türk’ün katledilmesi olaylarının zanlılarının üyesi olduğu Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı aşırı sağcı terör örgütü hakkında yürütülen soruşturmalar ülkemizde yakından takip edilmektedir. Almanya Federal Meclisi NSU Soruşturma Komisyonunun 27 Haziran 2012 günü gerçekleştirilen oturumunda, katil zanlılarının da üyesi olduğu ’Thüringer Heimatschutz’ isimli oluşuma ilişkin soruşturma dosyalarının imha edildiği ortaya çıkmıştır. Dosyaların NSU soruşturmasının Federal Savcılık tarafından üstlenildiği 11 Kasım 2011 günü silinmesi düşündürücüdür.

Yukarıdaki gelişmeyle aynı dönemde NSU videolarının hazırlanmasına yardımcı olduğundan şüphelenilen bir diğer zanlı daha serbest bırakılmıştır. Böylece, halen tutukluluğu devam eden sadece iki zanlı kalmıştır.

Almanya’da ırkçılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadelede ve NSU soruşturmasında da federal ve eyalet seviyesinde tüm Alman makamlarının titizlik ve hassasiyet içinde hareket etmeleri, bu tehlikeli akımların ortadan kaldırılması için mutlak bir zaruret arzetmektedir. Alman makamlarının bu konuda her türlü önlemi almalarının önemi bu vesileyle bir kez daha ortaya çıkmıştır.’

Görkem DERVİŞ/ ANKARA, (DHA)

Haberin Devamı