Spor "NBA'le Türkiye arasında çok fark yok"

"NBA'le Türkiye arasında çok fark yok"

Paylaş
"NBA'le Türkiye arasında çok fark yok"

Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nin (NBA) eski yıldızlarından Tim Hardaway, Türkiye'deki basketbol seviyesinin oldukça yüksek olduğunu, uygulanan alan savunması nedeniyle de sert bir oyun sergilendiğini ifade etti.

Banvit’in sponsorluğunda gerçekleştirilen Jr. NBA Cup ve Avea’nın sponsorluğunda düzenlenen NBA 3X organizasyonları için NBA ekiplerinden New York Knicks’de forma giyen oğluyla İstanbul’da bulunan Tim Hardaway, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Beko Basketbol Ligi play-off finalinde Fenerbahçe Ülker ile Galatasaray Liv Hospital arasında oynanan serinin ikinci maçını da izleyen Tim Hardaway, NBA’de uygulanan kurallar ile Avrupa basketbolundaki kuralların farklılık gösterdiğine dikkati çekti.
"Burada çok daha fazla itiş kakışa müsaade ediliyor. Alan savunmasına izin veriliyor olması çok temel bir farklılık" diyen Hardaway, "Gördüğüm kadarıyla NBA ile buradaki basketbol arasında çok önemli bir kalite farkı yok. Oyunun tarzına baktığımızda, yine burada da rol oyuncular var. Benim gördüğüm her iki takımda da üst seviyede birkaç oyuncu vardı ve maçı da onlar domine ettiler" ifadelerini kullandı.

Maç içindeki sertlik düzeyinin yüksekliğine dikkati çeken Hardaway, şöyle devam etti:
"Türkiye’de izlediğim basketbol ile NBA’i karşılaştıracak olursam, aradaki en temel fark savunma anlayışı. Burada, NBA’de yasak olan alan savunmasına sırtını yaslamış bir sistem var. Türkiye’de basketbolun fiziksel yönü daha baskın ve sert bir oyun oynanıyor. İzlediğim maçtaki oyuncuların çoğu, bir NBA karşılaşmasında ilk çeyreği bile tamamlayamadan faul haklarını doldurup, çıkmış olurlardı. Hatta ben hocaların bile maçı bitirebileceğini sanmıyorum. Sürekli hakemle iletişim içindeydiler. Bunlar NBA’de müsaade edilen şeyler değil. Ama taraftarın maça kattığı heyecan ise çok güzeldi."

Haberin Devamı

Galatasaray Liv Hospital’da forma giyen Carlos Arroyo ile Miami Heat’de çalışma imkanı bulduğunu hatırlatan efsane isim, "Anlamlı bir maçta kendisini sahada görmek beni çok mutlu etti. Her zamanki gibi yapması gerekeni yaptı ve takımını ayakta tutmaya çalıştı. Fena olmayan bir performans ortaya koyduğunu düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"NBA’de bir Hidayet Türkoğlu gerçeği var"

NBA’de mücadele eden Türk oyunculara değinen Hardaway, Hidayet Türkoğlu’na özel bir yer ayırdı.
NBA’de başarılı Türk sporcuların bulunduğunu dile getiren Hardaway, şöyle konuştu:
"Biz NBA’i dünyadaki en muhteşem spor organizasyonu olarak görüyoruz. Bunun içinde bulunmaktan da gurur duyuyoruz. Türkiye’den oyuncuların yetişip NBA’e adım atıyor olması pozitif ve gurur verici bir şey. Biz de onları aramıza almaktan memnun oluyoruz. Her şeyden önce Türk basketbolu adına NBA’de bir Hidayet Türkoğlu gerçeği var. Dört sezon önce takımını finale taşımış, o günün şartları içinde ligdeki en iyi oyunculardan bir tanesi konumundaydı. Diğer oyuncularınız da yine aynı şekilde. Şu anda çok iyi yetişen bir Enes Kanter var. Ersan İlyasova ve Ömer Aşık da son derece başarılı. Takımlarına çok kolay uyum sağlayan oyuncular olarak da göze çarpıyorlar. Takımlar, Türk oyuncularla çok rahat çalışabiliyorlar. Türkiye’den başka oyuncular da takip ediyoruz ve çok yakında NBA’de yerlerini bulacaklardır."

Haberin Devamı

Öte yandan, NBA finalindeki favorisiyle ilgili de tim Hardaway, "Miami Heat’de çalıştığım için şampiyonluk favorim tabii ki kendi takımım" şeklinde görüş belirtti.

Türk oyunculara övgü

Babasıyla aynı adı taşıyan Tim Hardaway Jr. da NBA’deki Türk oyunculardan övgüyle bahsetti.
NBA’de New York Knicks formasıyla çaylak sezonunu geride bırakan Hardaway, "Türkiye’den Enes Kanter, Ersan İlyasova gibi takımları üzerinde ciddi etkisi olan oyuncular var. Hidayet Türkoğu ve Ömer Aşık’la karşılıklı oynama şansı bulamadım ama Enes Kanter ve Ersan İlyasova ile bu fırsatım oldu. İkisi de kendi pozisyonlarında çok etkili olan, takımlarında ilk 5’te başlayan ve daha NBA’e katkıda bulunacak oyuncular. Gelecek sene yine onların neler yapabileceğini göreceğiz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Tim Hardaway gibi efsaneleşmiş bir ismin oğlu olmasının kendisine önemli katkı sağladığının da altını çizen genç oyuncu, "En önemli avantajı, başım sıkıştığında benim ne hissettiğimi bilen bir babam var. Bu her oyuncunun sahip olduğu bir lüks değil. Ne yapmam gerektiği, bir işin içinden nasıl çıkmam gerektiği, nasıl antrenman yapmam gerektiği konularında telefonu kaldırıp sorabiliyorum. Bunlar büyük avantajlar. Dezavantajı ise kesinlikle yok" ifadelerini kullandı.

AA