Dünya Nepalli çocuk 'paket paket tereyağı yiyerek' hayatta kaldı

Nepalli çocuk 'paket paket tereyağı yiyerek' hayatta kaldı

Paylaş
Nepalli çocuk 'paket paket tereyağı yiyerek' hayatta kaldı

Nepal'de beş gün önce meydana gelen depremde enkaz altında kalan 15 yaşındaki bir genç kurtarıldı

Nepal polisi, hastaneye kaldırılan Pemba Lama adlı gencin durumunun iyi olduğunu belirtti.

Gencin enkaz altından çıkarılmasıyla birlikte çevrede toplanan Nepalliler alkışlamaya başladı. Pemba Lama'nın 5 gün boyunca vücuduna saplanan bir metal parçasıyla, hareket alanının çok az olduğu bir aralıkta hayatta kalmayı başardığı belirtiliyor.

Pemba Lama, paket paket tereyağı yiyerek hayatta kaldığını anlattı; "Zemin kattaydım. Deprem olduğunda yemek yiyorduk. Çeneme bir şey vurdu. Oradan çıkmak istedim, çıkamadım. " dedi.

Gencin tedavi altına alındığı İsrail sahra hastanesinde görevli Eran Tal Or, "Şaşılacak derecede iyiydi durumu. Bizlerle gayet iyi konuşuyordu. 5 gün boyunca aç susuz hayatta kalabilmesi inanılmaz bir şey." dedi.

Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 500'ü aştı. Nepal Başbakanı Suşil Koirala, ölü sayısının 10 bini bulabileceğini söylemişti.

Kırsal kesimlerde öfke büyüyor


Nepal'in kırsal kesimlerinde depremden çok ağır etkilenen köyler bulunduğu ve yardımların bu bölgelere hala ulaştırılamamış olmasından öfke duyulduğu bildiriliyor.

Bazı köylerde yaşayan sabırsızlık ve öfke içindeki halk, BBC'ye, kendilerine yiyecek ve tıbbi yardım ulaşmadığını anlattı.

Birleşmiş Milletler, Nepal'deki depremden etkilenenlere gelecek 3 ay süresince 415 milyon dolar tutarında yardım yapılması için çağrıda bulundu.

Havadan yardım talepleri

Başkent Katmandu'nun kuzeydoğusundaki çeşitli köylerde, depremden yıkılmamış tek bir bina bile yok. BBC muhabiri Richard Galpin, cesetlerin hala enkaz altında olduğunu, kara yoluyla ve helikopterle yardım malzemeleri kolaylıkla getirilebilecekken, hükümetten veya yardım örgütlerinden hiçbir destek gelmediğini belirtiyor.

Deupur Sipaghat Kavre köyünde yaşayan Dhan Bahadur Shresta, BBC muhabirine, "Hükümetten veya diğer örgütlerden hiçbir yardım gelmezse açlıktan öleceğiz. Kolera ve dizanteri gibi hastalıklar yayılacak." dedi.

Uzaklardaki kimi yerleşim birimlerine inmeyi başaran helikopterler, çaresiz köylülerin, hava yoluyla daha güvenli yerlere tahliye edilme talepleriyle karşılaşıyor.

Reuter ajansına göre, Sangachowk köyünde öfkeli köylüler ana karayolunda lastiklerle barikat kurdu ve başka yörelere gönderlmekte olan pirinç ve diğer yardım malzemelerini taşıyan konvoyları durdurdu.

Köy halkının ayrıca yardım malzemesi taşıyan askeri kamyon konvoyunun da yolunu kestiği ve silahlı askerlerle gergin anlar yaşandığı bildirildi.

Başkent Katmandu'nun doğusundaki Dolakha'da da öfkeli tepkiler görüldü; yerel halk hükümet binasının pencerelerini taşla yere indirdi.

Bölge yetkilisi Prem Lal Lamichhane "200 binden fazla insan evsiz. Bize yardım malzemelerinin yolda olduğu söylendi, ama henüz elimize geçmedi." dedi.

Depremde meydana gelen yoğun tahribata rağmen, uzmanlar, pek çok köyde ölü ve yaralı sayısının korkulandan düşük olduğunu, zira sarsıntı sırasında insanların dışarda çalışmakta olduklarını belirtiyor.

Katmandu'da kent dışına çıkmak isteyen kalabalıklar, ulaşım hizmetlerinin eksikliğine ve yardım malzemelerinin dağıtılmasındaki gecikmelere tepki göstererek polisle çatıştı.

Köyüne gitmek üzere bineceği otobüs için kuyrukta bekleyen binlerce kişiden biri olan Rajana, "Soğuk altında açlıktan ölmeye terk edildik ve hükümetin bize verebileceği en iyi şey, bu kuyruk" dedi.

Görgü tanıkları, göstericilerin su taşıyan bir kamyonun önünü kestiğini ve su şişelerini kamyon çevresindekilere attığını gördüğünü söyledi.


BBC

Haberin Devamı