Eğitim - Kariyer Nesibe Aydın Okulları'ndan 2018 üniversite yerleştirmeleri değerlendirmesi

Nesibe Aydın Okulları'ndan 2018 üniversite yerleştirmeleri değerlendirmesi

Paylaş
Nesibe Aydın Okulları'ndan 2018 üniversite yerleştirmeleri değerlendirmesi

Ülke genelinde yaklaşık 2 milyon 300 bin adayın katıldığı, TYT ve AYT olarak iki bölümde gerçekleştirilen üniversite sınav yerleştirme sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı. Nesibe Aydın Eğitim Kurumları'nın PDR uzmanları 2018 yerleştirmelerini değerlendirdi

Nesibe Aydın Eğitim Kurumları PDR uzmanlarının yorumu:

Haberin Devamı

"Sistem değişikliğinden kaynaklı olarak bu yıl puan ve başarı sıralamalarının, bir önceki yıla göre düşeceğine dair bir takım öngörüler olmasına rağmen yerleştirmeler incelendiğinde sonuçların bu doğrultuda olmadığı görülmüştür.

2018 yerleştirmelerini, sayısal (MF) öğrencileri açısından incelediğimizde, en çok tercih edilen bölümlerin puanlarında düşüş görülmediği, ancak öğrencilerin ilgi göstermediği dolayısıyla daha az talep edilen bölümlerin puanlarında düşüş olduğu görülmüştür.

Bu nedenle çok tercih edilen bölümlerde sıralamaların geçen senelere göre değişmediği ancak talebin az olduğu bölümlerde öğrencilerin kendi başarı sıralamalarının üstündeki bölümlere yerleştikleri görülmüştür.

'ÜST SIRALARDAKİ YERLEŞMELERDE DÜŞÜŞ YOK'

2018 yerleştirmelerini, Eşit Ağırlık (TM) öğrencileri açısından incelendiğimizde ise üst sıralardaki öğrencilerin yerleşmelerinde bölümlerin sıralamalarında düşüş görülmediği tespit edilmiştir. Ancak başarı sıralaması belli bir aralıktan sonra (7 bin civarı) bu öğrencilerin kendi sıralamalarının çok daha altındaki bölümlere yerleştikleri gözlemlenmiştir. Eşit Ağırlık bölümlerinde bu aralıktan sonra puanların yükseldiği dikkati çekmiştir.

Haberin Devamı

Örneğin; ODTÜ İktisat Bölümünün bu sene en düşük puanı 418.065 olarak ÖSYM verilerinde belirtilmiştir. Bu çerçevede önceki senelere bakıldığında 14.000 seviyesindeki başarı sıralaması ile girilebilen bir bölüme bu sene 10.000’inci sıradaki öğrenci yerleşememiştir.

Diğer bir örnekte ise 8.000 başarı sıralamasındaki eşit ağırlık öğrencisinin ancak, 15.000 başarı sıralamasına sahip bölüme yerleştiği tespit edilmiştir. Bu örnekler göstermektedir ki eşit ağırlık öğrencilerinin tercih ettiği bölümlerde sıralamalar öngörüldüğü gibi gerilememiş tam aksine yükselmiştir.

Bu durum Eşit Ağırlık tercihi yapan öğrencileri üzmüş ve yerleştirmelerde hata olabileceği konusunda tedirginlik yaratmıştır.

Bu nedenle Eşit Ağırlık puanlarının ÖSYM tarafından yeniden incelenmesi ve değerlendirilmesinin yerinde olacağını düşünüyoruz."