Ekonomi New York'a Türk taksisi

New York'a Türk taksisi

Paylaş
New York'a Türk taksisi

Ford Otosan'ın Gölcük'te ürettiği Ford Transit Connect, Amerika'nın sembol şehri olan New York'ta taksi pazarının büyük bölümünü ele geçirdi. Otosan'ın Amerika'daki araç satışlarından 2 milyar dolara yakın döviz elde edilecek

Hakan ÇELİK/ NEW YORK

Türkiye’de yerli otomobil tartışmaları devam ederken Türk otomotiv sanayisi açısından gurur verici bir başarı yakalandı. Önemli bir bölümü mühendis olmak üzere yaklaşık 9 bin kişinin görev yaptığı Avrupa’nın en önemli otomotiv üretim merkezlerinden Gölcük’teki Ford Otosan, tarihe geçecek bir adım attı. ‘Made in Turkey’ (Türkiye Malı) damgasını taşıyan Ford Transit Connect marka taksiler New York’ta yolcu taşımaya başladı.

Taksiler Ford Connect olacak

Amerika’daki Ford merkezi, bugüne kadar New York’ta taksi olarak kullanılan Ford Crown Victoria ve Escape modelleri yerine Türkiye’de üretilen Transit Connect’in satılmasına karar verdi. Amerika’nın sembolü New York’ta taksilerin önemli bir bölümü yakın gelecekte Ford Connect’lerden oluşacak. Bu durum Ford merkezi ile Koç Holding kuruluşu Ford Otosan’ın işbirliğinde de çok önemli bir aşamayı ifade ediyor. Türkiye’deki tesislerinde, kamyon, ticari araç ve motor üretimi yapan Ford Otosan, Amerika gibi çok sofistike bir pazara girebilen ilk Türk şirketi oldu. New York Taksi ve Limuzin Komisyonu bir süre önce şehirdeki taksileri yenileme kararı almıştı. ‘Geleceğin Taksisi’ ihalesine katılan Türk şirketi Karsan finale kalma başarısı göstermesine karşın projeyi Japon Nissan firması kazanmıştı.

Otomobilin kalbine ihracat

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, bunun geleceğe dair bir mesele olduğunu Gölcüklü Ford Transit Connect’in ise New York’ta bugünün taksisi seçildiğini anlattı. Otay, Connect’in uzun yıllar New York’a hizmet vereceğini ve Türkiye’de üretilen yeni araçların Amerika’ya ihraç edilmeye devam edeceğini söyledi. Otay, “Geçmişte Amerikalılar ülkelerine gelen bir aracın Türkiye’de üretildiğini söylemeye çekinirlerdi. Bugün hem onlar hem biz büyük gurur duyuyoruz” dedi.

SAYILARLA FORD OTOSAN'IN BAŞARISI
Transit Connect 2011’de Türkiye’de 38 bin adet satıldı (2010’da 32 bin adet satılmıştı; yüzde 17’lik artış). 2011 yılında 32 bin adedi Amerika’da olmak üzere Kuzey Amerika’da toplam 37 bin adet satıldı. Transit Connect’in en çok satıldığı ülke Türkiye. Amerika Kıtası’na ihracatı 2011 yılında 44 bine ulaşarak 2010’a göre yüzde 70 arttı. 2.5 yılda Ford Otosan, Amerika kıtasına bütün modeller dahil toplam 100 bin araç ihracatı gerçekleştirdi.

DÜNYANIN EN ZOR PAZARI
Amerika dünyanın en büyük, en kârlı buna karşın girilmesi en zorlu pazarı olarak kabul ediliyor. Tasarımı Türk mühendislerine ait olan Ford Connect, Kuzey Amerika şartlarına uygun olarak güçlendirilmiş bir versiyonuyla New York’ta temsil ediliyor. Amerika’ya 2.0 litre benzinli motor ve otomatik şanzımanla ihraç edilen Connect, geniş yükleme alanı, geniş diz mesafesi ve ekonomik motoruyla New Yorklu taksicilerden tam puan aldı.

Haberin Devamı