Merkez Niğde Belediyesi çöpten elektrik üretiyor

Niğde Belediyesi çöpten elektrik üretiyor

Paylaş
Niğde Belediyesi çöpten elektrik üretiyor

Niğde Belediyesi çöpten elektrik üretiyor

Adnan ÇELEBİ/NİĞDE, (DHA)- NİĞDE Belediyesi, kent merkezine 8 kilometre mesafede bulunan 85 hektar alana sahip Katı Atık Depolama Tesisi'nde Sıfır Atık Projesi kapsamında metan gazından ayda yaklaşık 1000 ile 1200 megavat elektrik üretimi yapıyor.
Tesiste plastik, cam gibi katı atıklar ayrıştırılarak yeniden ekonomiye kandırılırken bunun yanında meydana gelen metan gazından elektrik üretimi yapıldığını belirten Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Katı Atık Depolama Tesisi'nde, ayda ortalama 1000 ile 1200 megavat elektrik üretimi yaptıklarını kaydetti. Özdemir, Sıfır Atık Projesi'nin israfın önlenmesi adına ekonomik anlamda da belediye bütçesine ayrı değer kattığını söyledi.
Metan gazının küresel ısınmaya büyük etkisinin bulunduğuna söyleyen Başkan Özdemir, "Katı atık depolama tesisimizde metan gazı yakılarak elektrik üretimi yapılıp özel bir elektrik şirketine satarak belediye bütçemize katkı sağlıyoruz. Depolama tesisinde atıkların azaltılması konusunda önemli çalışmalar yapılmakta. Katı atık depo işletme birliğimiz tarafından toplanan atıklardan oluşan metan gazından elektrik üretmek üzere 2015 yılında özel bir firmaya 10 yıllığına kiraya verilmiş olup üretilen elektrik miktarından birliğimize yüzde 25 katkı payı ödemektedir. Katı Atık Depolama tesisinde aylık üretilen elektrik miktarı 1000 ile 1200 megavattır. Burada aylık ortalama 500 ile 600 konuta yetecek elektrik üretimi yapılmaktadır” dedi.
30 ÜYEDEN OLUŞUYOR
Katın Atık Birliği'nin Hıdırlık mevkiinde bulunduğunu, 85 hektar alana sahip olan, 29 belediyeden ve il özel idaresiyle birlikte 30 üyeden oluştuğunu söyleyen Başkan Emrah Özdemir, "Katı atıkta günlük ortalama 450 ile 500 ton arasında çöp depoluyoruz. Bu depoladığımız çöplerden çıkan metan gazından elektrik üretimi sağlıyoruz. Bu katı birliğimize üye 29 tane üye belediyemiz ile birde il özel idaremiz var ve toplam 30 üyemiz bulunmaktadır. Bu birliğin kuruluş amacı da toplanan çöplerin özellikle gücü yetmeyen belde belediyelerin çöplerini alıp değerlendirmesi ve bertaraf edilmesi ve bu çöplerin değerlendirilmesinden de elektrik üretimi yapıyoruz” dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı