Gündem Nöbette uyuyan asker tespit edilecek

Nöbette uyuyan asker tespit edilecek

Paylaş
Nöbette uyuyan asker tespit edilecek

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Teknoloji Fakültesi nöbet tutan asker ve polisin konum, pozisyon, sağlık durumu ve ortam şartları uzaktan izlenebileceği bir sistem geliştirdi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Bayılmış’ın yürüttüğü proje üniversite - sanayi işbirliği ile hayata geçirilecek.

Bir bölgenin, yerleşkenin veya binanın güvenliğini sağlamak amacıyla geliştirilmiş birçok ileri teknoloji ürünü sistemlerin mevcut olduğunu söyleyen Bayılmış, "Ancak gerek ekonomik şartlar gerekse sistemlerin etkinliği göz önüne alındığında özellikle askeri güvenlik bölgelerinde güvenliğin sağlanması için insan unsurundan vazgeçilemiyor. Halen askeri bölgelerin güvenliği yaygın biçimde askeri personel tarafından icra edilen nöbet sistemi ile sağlanmakta. Geliştirilen proje ile askeri güvenlik bölgeleri başta olmak üzere, güvenliği personelin icra ettiği nöbet sistemi ile sağlanan yerlerde nöbet görevinin daha etkin biçimde yürütülmesini sağlayacak yüksek güvenlikli, özgün ve maliyet-etkin bir sistem tasarlanıp uygulanacak." diye konuştu.

YÜZ LİRAYA ÜRETECEĞİZ


Sistemin sadece askeri güvenlik bölgeleri ile sınırlı olmadığını vurgulayan Bayılmış, “Askeri güvenlik bölgeleri öngörülse de bu sistem kampüslerde, üniversitelerde, şirketlerde,kısacası güvenlik personeliyle güvenliğin sağlandığı her yerde kullanılabilecek. Her yerde nöbet tutan güvenlik güçleri var. Nöbet anında yatabilir, uyuyabilir, bölgenin dışına çıkabilir, saldırı gerçekleşebilir. Bunları önlemek için gerçekleştireceğimiz bir teknoloji olacak. Bu iş için kullandığımız sensörleri daha önce yurt dışından temin etmiştik. Tanesini beş yüz liraya aldığımız sensörleri biz kendimiz yüz liraya üreteceğiz. Bu açıdan özgün ve çok daha uygun maliyetli bir teknoloji olacak.”

NABIZ SAYISINDAN, POZİYOSNUNDAN ANLAŞILACAK

Gerçekleştirilecek sistem ile nöbetçi personelin bulunduğu konum, pozisyon, sağlık durumu ve ortam şartlarının uzaktan izlenebileceğini kaydeden Cüneyt Bayılmış, "Böylece herhangi bir olumsuz durumda merkezdeki yönetici personel uyarılarak gerekli tedbirlerin alınması ve acil durum prosedürlerinin işletilmesi sağlanacak. Örneğin, nöbet esnasında en sık rastlanan olumsuzluk olan nöbetçi personelin uyuyakalması durumu ile karşılaşıldığında, bu durum nöbetçinin nabız sayısından ve pozisyonundan algılanarak gerekli işlemler yapılabilecek. Aradaki haberleşme şifreli olarak sağlanacağından dışarıdan herhangi bir girişim olmasına izin verilmeyecek.

Üzerine takıldığı kişinin tıbbi bilgileri kayda geçirilip sürekli takip altında tutulabilecek. Üzerine takılabilecek farklı algılayıcılarla ortam sıcaklığını, kişinin yürüyüp yürümediği de belirlenebilecek." dedi.