Gündem Nokta Dergisi tutuklamalarına itiraz geldi

Nokta Dergisi tutuklamalarına itiraz geldi

Paylaş
Nokta Dergisi tutuklamalarına itiraz geldi

Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan'ın tutukluluğuna itiraz edildi

Avukat Kadir Kökten tarafından İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği'ne sunulan dilekçede, "Nokta, yayın hayatı boyunca öncelikli ve doğal olarak siyasi iktidarlara, liderlere ve egemen güçlere karşı yaptığı yayınlarda basın ve ifade özgürlüğü sınırları içerisinde kalarak sert yayınlar yapmıştır.

Haberin Devamı

Basın özgürlüğü, demokratik toplumun en önemli temellerinden biridir. Ve bu özgürlük sadece olumlu bilgi ve fikirler için değil; kızdıran, şok edici ve rahatsız verici bilgi ve fikirler için de geçerlidir. Özellikle siyasetçilerin eleştiriye katlanma yükümlülüğü çok ama çok geniş yorumlanmalıdır" denildi.

"SAVUNMA YAPMALARINA İMKAN VERİLMEYEN BİR SUÇ MADDESİNDEN TUTUKLANMALARINA KARAR VERİLMİŞTİR"

Güven ve Çapan'ın "Suç işlemeye tahrik" suçundan mahkemeye sevk edildikleri belirtilerek savunma yapmalarının istendiği belirtilen dilekçede, Çapan ve Güven'in "Halkı, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı silahlı bir isyana tahrik" suçundan tutuklandığını kaydedildi. Dilekçede " Bu yönüyle de müvekkillerin bu suçlamaya ilişkin bir savunma yapmaları fiilen engellenerek adeta müvekkillere tuzak kurularak, savunma yapmalarına imkan verilmeyen bir suç maddesinden tutuklanmalarına karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

BASIN KANUNU'NA DEĞİNİLDİ

"Basın Kanunu 11'inci maddesi; "Süreli yayınlar ve süresiz yayınlar yoluyla işlenen suçlardan eser sahibi sorumludur. Süreli yayınlarda eser sahibinin belli olmaması halinde, sorumlu müdür ve yayın yönetmeni, genel yayın yönetmeni, editör, basın danışmanı gibi sorumlu müdürün bağlı olduğu yetkili sorumlu olur.

Ancak bu eserin sorumlu müdürün ve sorumlu müdürün bağlı olduğu yetkilinin karşı çıkmasına rağmen yayımlanması halinde, bundan doğan sorumluluk yayımlatana aittir" denilen dilekçede şu ifadelere yer verildi: "Buna göre müvekkillerin yayınlanan bir haberden dolayı cezai sorumluluğunun doğabilmesi için eser sahibi ya da sorumlu müdürün bağlı olduğu yetkili olması gerekir.

Ancak müvekkillerime soruşturmaya konu eserin sahibinin kim olduğu sorulmamıştır." Nokta Dergisi'nin seçimden 2 gün önce hazırlandığı ve baskıya gönderildiği belirtilen dilekçede, Güven ve Çapan hakkında verilen tutuklama kararının kaldırılması talep edildi. Tutuklamanın kaldırılmaması halinde ise dosyanın bir üst hakimlik olan İstanbul 9. Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderilmesi istendi.

Haberin Devamı

3 KASIM'DA TUTUKLANMIŞLARDI

Cevheri Güven ve Murat Çapan, kapağında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının bulunduğu ve "2 Kasım Pazartesi: Türkiye İç Savaşının Başlangıcı" ifadesinin yer aldığı Nokta Dergisi'nin son sayısı hakkında re'sen soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında Güven ve Çapan, "Halkı Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı silahlı bir isyana tahrik" suçundan 3 Kasım'da tutuklanarak Metris Cezaevi'ne konulmuştu.

Serpil KIRKESER / DHA