Dünya Norveç'te '21 yıl' korkusu

Norveç'te '21 yıl' korkusu

Paylaş
Norveç'te '21 yıl' korkusu

Norveç'te 76 kişinin kişinin ölümüne neden olan Breivik, hakim karşısında korkunç itiraflarda bulundu. Mahkeme heyeti, saldırganın kamuya yönelik tehdit olduğunu ispatlayamazsa en fazla 21 yıl ceza alacak

Norveç'in başkenti Oslo'da ve Utöya Adası'nda 100'e yakın kişinin ölümüne neden olan 32 yaşındaki Anders Behring Breivik, mahkemede suçunu itiraf etti.

Mahkeme, Anders Behring Breivik'in gözaltı süresini dört haftası hücrede olmak üzere sekiz hafta uzattı.

Haberin Devamı

Breivik, saatler süren sorgulamasında katliamı itiraf etti ancak suçsuz olduğunu öne sürdü.

Bu süre boyunca Breivik'in ziyaretçisi olmayacak, kendisine mektup ve gazete verilmeyecek.

Yargıç, ayrıca Breivik'in örgütünde iki hücre daha bulunduğu iddiasını da soruşturacağını söyledi.

Zanlı, Norveç ve Batı Avrupa'yı ''kültürel marksizm'' ve ''İslamın istilasından korumak istediğini'' öne sürdü.

Yargıcın aktardığı ayrıntılara göre, Norveç'e hasar verdiğini öne sürdüğü İşçi Partisi'ne keskin bir mesaj vermek istediğini kaydeden Breivik, İşçi Partisi'nin ihanetin bedelini ödemesi gerektiğini, müslümanların ülkeyi sömürgeleştirmeye çalıştıklarını'' söyledi.

Breivik, yine İşçi Partisi'ni ülkeye ''Müslümanları kitlesel bir şekilde ithal etmekle'' de suçladı.

Haberin Devamı

EN İNCE AYRINTISINA KADAR PLANLAMIŞ

Yargıç, Breivik'in ''İşçi Partisi'ne yeni gençlerin katılımı önleyecek kadar ağır bir hasar vermek istediğini'' de söylediğini aktardı.

Davaya bakan yargıç, duruşmanın basına kapalı yapılmasına hükmetti.

32 yaşındaki Breivik, başkent Oslo'daki bombalı saldırı ile bir gençlik kampındaki silahlı katliamı kendisinin gerçekleştirdiğini kabul etti.

76 kişinin ölümüne yol açan saldırganın aşırı uçta sağcı gruplarla bağlantılı olduğu ve düzenlediği eylemleri yıllardır en ince ayrıntısına kadar planladığı söyleniyor.

Duruşmadan önce Anders Behring Breivik, ''korkunç ama gerekli'' olan saldırıları neden gerçekleştirdiğini yargıca anlatacağını belirtmişti.

Breivik'e aşırı uçta görüşleri için platform sağlanmamasını talep eden kimi gruplar medyanın davayı tamamen boykot etmesi çağrısında bulunuyor.

Norveç yasaları uyarınca suçlu bulunması halinde maksimum 21 yıl hapis cezası alacak olan Breivik'in cezası kamuya bir tehdit oluşturduğuna hükmedilirse daha da uzayabilecek.

Polis de, zanlının insanları öldürdüğünü itiraf ettiğini, ancak kriminal bir sorumluluk üstlenmediğini söylüyor.

Breivik'in avukatı, ''Breivik, kafasında, bu saldırıları gerekli görüyordu. Topluma ve toplum yapısına saldırmak istiyordu'' dedi.

Haberin Devamı