Gündem Numan Kurtulmuş'tan EYT açıklaması Emeklilikte yaşa takılanlar konusunda son durum nedir?

Numan Kurtulmuş'tan EYT açıklaması Emeklilikte yaşa takılanlar konusunda son durum nedir?

Paylaş
Numan Kurtulmuş'tan EYT açıklaması Emeklilikte yaşa takılanlar konusunda son durum nedir?

Emeklilikte yaşa takılanlar, EYT önergesinin Meclis'ten geçmemesinin ardında partilerin açıklamalarını can kulağıyla dinliyor. Konu hakkında son açıklama ise AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'tan geldi. Kurtulmuş, "O konu kapanmıştır. Bugünkü şartlarda Türkiye'nin kaldırabileceği bir yük değil." dedi.

Yaklaşık 700 bin EYT'li, Meclis'ten geçmeyen EYT önergesinin ardından büyük bir hüzün yaşarken son açıklamalara kilitlenerek "Emeklilikte yaşa takılanlar konusunda son durum nedir?" sorusunu soruyor. EYT kanun teklifinin tekrar Meclis'e gelmesini bekleyen vatandaşlar patilerin açıklamasını da pür dikkat takip ediyorlar.

Haberin Devamı

NUMAN KURTULMUŞ: "O KONU KAPANMIŞTIR"

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, gündeme dair merak edilen konularla alakalı soruları yanıtladı. EYT konusuna da değinen Kurtulmuş, ""O konu kapanmıştır. Bugünkü şartlarda Türkiye'nin kaldırabileceği bir yük değil." dedi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN EYT AÇIKLAMASI

Bu konuda sorun yaşayan insanların haklarını aradıklarına işaret eden Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, söz konusu sorunu yaşayan vatandaşlara "bunlar türedi" ifadesini kullandığını savundu. Kılıçdaroğlu, "Vicdanı olan her vatandaşıma soruyorum, hak arayan birisine Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan birisi nasıl ’türedi’ der? Bu, insan ve hakkını arıyor. Sen 46 yaşında emekli oluyorsun, o da ’Ben de emekli olayım.’ dediği için ’türedi’ oluyor, öbürü beyefendi oluyor. Kendi vatandaşına ’türedi’ diyen dünyada tek kişi var, o da Erdoğan. 46 yaşında emekli olacaksın, hem Cumhurbaşkanlığı hem emekli aylığını alacaksın, bu da yetmiyor 2019’da maaşına yüzde 26 zam yapacaksın? Hani Kurtuluş Savaşı'ndaydık, ekonomik savaştaydık? Kendi kendisine zam yapıyor. Allah gözünüzü doyursun, vicdan sahibi olan bunu nasıl kabul eder?" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, Suriyeli mültecilere 35 milyar dolar harcandığını, emeklilikte yaşa takılanların "türedi değil hak arayan vatandaşlar olduklarını" ifade etti.

Haberin Devamı

DEVLET BAHÇELİ'DEN EYT AÇIKLAMASI

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili ise diğer muhalefet partileri ile aynı alanda bulunmak istemediklerini vurgulayan MHP Lİderi Devlet Bahçeli, "CHP, HDP ve İP ile aynı yan yana olmak istemiyoruz. Onlar parlamenter sisteme dönme çabasında. Biz bu duruşlarını benimsemiyoruz. Emeklilikte yaşa takılanlar konusunda MHP’nin seçim beyannamesinde madde vardır. Arkadaşların ön hazırlığı olmuştur. Bu konu bugünkü ekonomik şartlarda 700 milyarı bulacak. Bugünkü ekonomik dönemde ısrarcı olmama kanaatindeyiz. Meclis araştırması açılması konusunda MHP görüşlerini saklı tutmakla birlikte çekimser oy kullanmıştır" diye konuştu.

"AK PARTİ İKNA EDİLMELİ"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ise emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili konunun kanunlaşması için AK Parti’nin ikna edilmesi gerektiğini söyledi. Enginyurt, bu konuda Meclis’te yapılan oylamada önce kabul edip sonra reddetmelerinin sebebini ise "Evet demekle yanlış yaptığımızı anladık, sonra reddettik. Çünkü evet deseydik araştırma komisyonu kurulacak ve konu bir yıl uzayacaktı" dedi.

Haberin Devamı

Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) kesimle ilgili açıklamalarda bulunan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, bu konuda parti olarak bir yanlıştan döndüklerini söyledi. Enginyurt, "Araştırma önergesini önce kabul ettik sonra reddettik. Niye reddettik? Baktık ki araştırma önergesinin ardından komisyon kurulması gerekiyor. Komisyon kurmaya kalksak Kasım-Aralık ayında bütçe var, komisyon kurulamayacak. Ocak ayından sonra Mart ayına kadar seçim var, komisyon kurulamayacak. Nisan ayında komisyon kursak bile komisyon 3 ay çalışacak Temmuz ayını bulacak. 1 Temmuz’da ise Meclis tatile giriyor, 1 Ekim’de açılıyor. Yani bir yıl araştırma komisyonu kurulması için konu bir yıl oyalanacaktı" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Enginyurt, şöyle devam etti:

"Burada esas olan emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımızın hakkının verilmesi için bir an önce kanun çıkarılması gerekir. MHP olarak Meclise kanun teklifini sunduk, konunun takipçisiyiz. Diyorlar ki, Mecliste CHP, HDP, İP, MHP bir olursa kanun geçer. Doğru bu 4 parti ortak olursa Meclis’ten kanun geçiyor. Ama kanunun geçmesi için kanunun önce Meclis’e gelmesi lazım. Kanunun Meclis’e gelmesi için konunun önce komisyonda görüşülmesi gerekiyor. İlgili komisyonda 13 AK Parti, 13’te diğer partilerin üyesi var. Oylama olduğunda 13’e 13 olursa Başkanın oyu 2 oy sayılıyor. Başkan AK Partili olduğuna göre 14’e 13 oluyor ve kanun meclise gelmiyor. Demek ki kanunun meclise gelmesi için bu kanunun komisyondan geçmesi lazım. Komisyondan ise ancak AK Parti ile anlaşarak, ikna edilerek geçirilebilir."