Dünya O fotoğraf Lahey'de anıt oluyor

O fotoğraf Lahey'de anıt oluyor

Paylaş
O fotoğraf Lahey'de anıt oluyor

Gazeteci Ramazan Öztürk'ün Halepçe Katliamı'nın sembolü olan "Sessiz Tanık" fotoğrafının, Lahey'de 'Halepçe Soykırımı Anıtı'na dönüşüyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Şehitler ve Enfal Bakanı Müşaviri Fuat Osman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hollanda’nın Lahey Belediyesi’nin, Halepçe Katliamı’nı sembolize edecek bir anıta yer verme yönünde karar aldığını belirtti. Halepçe Katliamı’nın, Avrupa Birliği ülkelerince soykırım olarak kabul edilmesi için Lahey Belediyesi Dış İlişkiler Komisyonunun bir program hazırladığını aktaran Osman, bu çerçevede Lahey’de ilk olarak Halepçe Katliamı’nı sembolize edecek bir anıta yer verilmesi kararının alındığını ifade etti.

Haberin Devamı

"Bu anıt, Ramazan Öztürk’ün çektiği baba ve çocuğunun hayatını kaybettiği fotoğraf olacak" diyen Osman, şöyle devam etti: "Baas rejiminin 16 Mart 1988’deki kimyasal saldırısının ardından kente ilk giren gazetecilerin çektiği çok sayıda fotoğraf ve video kaydı var. Hepsi o gün Halepçe’de yaşanan vahşeti anlatıyor. Bunlar içinde hemen hemen tüm dünyada Halepçe’nin sembolü olarak dikkat çeken Türk gazeteci Ramazan Öztürk’ün çektiği Ömer Muhammed Salih’in kucağındaki çocuğuyla hayatını kaybettiği fotoğraftır. Biz de bu fotoğrafın, Lahey’de soykırım anıtı olarak sembolize edilmesini teklif ettik.

Buradan Sayın Öztürk’e bir kez daha minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz." Osman, anıtın 29 Nisan 2014’te açılacağını bildirerek, inşallah bundan sonra ne burada ne de dünyanın başka bir bölgesinde buna benzer soykırımlar olmaz" temennisinde bulundu. İngiltere, Yunanistan, İsveç ve Güney Kore’nin Halepçe Katliamı’nı soykırım olarak kabul ettiğini belirten Osman, "Irak Parlamentosu da daha önce aldığı bir kararla bunu kabul etmiş ve tazminat ödemeyi tahahhüt etmişti" diye konuştu.

Haberin Devamı

HALEPÇE KATLİAMI

İran-Irak Savaşı esnasında, Saddam Hüseyin'in, 1986-1988'de Irak'ın kuzeyinde Kürtlere karşı düzenlettiği El-Enfal Harekâtı adlı isyanı bastırma operasyonunun bir parçasıdır. Saddam Hüseyin İran ordusunun ilerleyişini durdurmak için Irak Ordusunun Kuzey Cephesi Komutanı olan Korgeneral Alî Hasan al-Majîd al-Tikritî'ye (batı medyası tarafından 'Kimyasal Ali' lakabı ile bilinir) zehirli gaz bombaları kullanmayı emretti. 16 Mart 1988'de zehirli gaz bombalarını taşıyan sekiz MiG-23 uçağı tarafından Halepçe kasabasına bombardıman düzenlendi. Halepçe sakinleri, İran askerleri ve Peşmergelerle birlikte 5.000'den[1] fazla insanın öldüğü, 7.000'den fazla insanın da yaralandığı tahmin ediliyor. Ancak Irak Savaşı'ndan sonra bölgeye giren yabancılar tarafından bu rakamın daha da büyük olduğu tespit edildi.