Ekonomi 'O gruptan borcu tahsil ediyoruz'

'O gruptan borcu tahsil ediyoruz'

Paylaş
'O gruptan borcu tahsil ediyoruz'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kamuyu milyonlarca lira zarara uğratan KC Grup'tan borcun kefiller üzerinden tahsil edilmekte olduğunu açıkladı

AKŞAM gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a, TOKİ üzerinden kamuyu milyonlarca lira zarara uğratan KC Grup'la ilgili değerlendirmesini sordu. Toker'in bugünkü yazısı şöyle:

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda gündeme gelen 'KC Grup'un kamuyu zarara uğratması' konusunda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da eleştirilerine hedef olan Bayraktar'ı, dün makamında ziyaret ettim.

Canı sıkkın görünüyordu. Konuya ilişkin sorularıma önce, 'Sıcağı sıcağına laf yetiştirir gibi bir konumda kalmak istemiyorum' diye cevap vermek istemeyen Bakan Bayraktar, ısrarım üzerine değerlendirmelerini paylaştı:

'Bizim aslında konuşmamız değil, işlerimize konsantre olmamız gerekiyor. Çok işimiz var' diyen Bayraktar, 'O akşam komisyonda, şeffaflık adına samimi açıklamalarda bulunmuştum. Bize teşekkür edilmesi gerekirken, konunun bu noktalara taşınması, ayıptır, abestir' dedi.

KEFİLLERİ ÖDÜYOR

Bayraktar, KC Grup'un kamuyu zarara uğratma öyküsünü de şöyle anlattı:

'Hasılat paylaşımı esasında, bize ödemeleri gereken parayı ödemediler. 105.5 milyon liralık zararı fark ettiğimizde, elimizdeki teminat mektuplarını hemen nakde çevirdik. Gayrımenkullerine el koyduk. Borcu 38 milyon liraya düşürdük. Sonra bu tutarı 60 milyon lira olarak yeniden yapılandırdık. Şimdi onun kefilleri 60 milyon lirayı, belirlediğimiz bir ödeme takvimine göre, devlete ödüyor.'

Bayraktar, bu olayı açıklaması sayesinde 300 kişinin dolandırılmaktan kurtulduğunu da belirterek, 'Adam soyadını değiştirip İstanbul'da yeni bir projeye girişmiş. Ben TOKİ müteahhidiyim diye insanları kandıracakken, bu olay ortaya çıkınca, ona inanan 300 kişi dolandırılmaktan kurtuldu' dedi.

TEK DAVA AÇILMIŞ MI?

'Biz öyle yeni nevzuhur etmiş bir adam değiliz' diyen Bayraktar, 'Biraz açın' dediğimde, şunları anlattı:

'Ben 65 yaşındayım. 1972-1994 arasında 22 yıl müteahhitlik yaptık. O dönem Türkiye'de sözüne güvenilen en itibarlı müteahhitlerden biriydim. 1994'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne KİPTAŞ'a geçtim. 2002'de TOKİ Başkanlığına. 8.5 yıl görev yaptım.'

TOKİ'deki görev süresi boyunca, 30 binin üzerine ihale, 40 milyar liralık da harcama yapıldığını vurgulayan Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü:
'Bir tane yolsuzluk davası açılmış mı hakkımızda? Bu ülkede savcılar, müfettişler yok mu? Bu kadar zaman içinde, öyle bir yolsuzluk olsa, vallahi kimse kimsenin gözünün yaşına bakmaz.

TOKİ'de denetçilerin üç ayrı daimi odası vardı. Sürekli denetlendik. Hatta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde DDK denetiminden de geçtik. Bize teşekkür ettiler. Ha, başka türlü davalar, anlaşmazlıklar elbette var. Bunlar olur. Ama 40 milyar liralık harcama 30 bin ihale arasında, ne gösterebilirsiniz? Olan zaafımızı da ben açıkladım zaten. Ve alacağımızı da alıyoruz.'

Akşam / Çiğdem Toker

Haberin Devamı