Yaşam O leopar 2 yaşında bir erkek

O leopar 2 yaşında bir erkek

Paylaş
O leopar 2 yaşında bir erkek

Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Solmaz köyünde saldırdığı çobanlar tarafından öldürülen leoparın, yapılan otopsisinde erkek ve 2 yaşında ve 90 kilo ağırlığında olduğu belirtildi

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılınç, Türkiye'de son olarak 1974 yılında Ankara Beypazarı'nda bir leoparın bulunup kayıt altına alındığını, o günden bu yana resmi olarak bir leopar bulunmadığını söyledi.

Leoparın iç organları veteriner fakültesi tarafından incelenmek üzere alınırken, postu ise Orman ve Suişleri Bakanlığı yetkililerine teslim edildi. Bakanlık'tan bir heyetin, leopar için Diyarbakır'a geleceği belirtilirken, Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü de, leoparın bulunduğu bölgede inceleme yapmaya başladı.

İÇ ORGANLARI SAKLANIYOR


Dün Çınar'da öldürülen leopar, Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'na getirilerek, otopsisi yapıldı. Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kılınç, son olarak 1974 yılında leopar cinsinin Ankara Beypazarı'nda görülerek resmi kayıtlara girdiğini söyledi. Prof. Dr. Kılınç, "Leoparın iç organlarını detaylı inceleme için çıkarıp sakladık. Leopar, kurşun yarasına bağlı iç kanamadan ölmüş. Yaklaşık 2 yaşında ve erkek olan leopar, 90 kilo ağırlığındaydı.
Leoparın erkek olması, bölgede başka dişi leoparların yaşadığı ihtimalini gündeme getiriyor. Leoparın ölmüş olması üzücü ancak, bu bölgede yaşamış olduğunu göstermesi açısından umut vericidir.

PARS MI LEOPAR MI?


Leoparlar, İran veya Irak bölgesinde mevcutlar. Ancak bunun oradan mı geldiği, yoksa Anadolu Parsı mı olduğu, detaylı inceleme ve DNA karşılaştırmasından sonra ortaya çıkar. Şu anda bir şey söylemek mümkün değil. Detaylı incelemeyi yapacağız. Leoparın bulunduğu bölgede de ilgili birimlerce detayları inceleme yapılması gerekir" dedi.

POSTU DİPFRİZE KONULDU


Vurulan leoparla ilgili Ankara'dan Orman Suişleri Bakanlığı'ndan bir heyetin Diyarbakır'a geleceği belirtilirken, Orman ve Suişleri Bakanlığı 15'nci Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, olayla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında uzmanların, bugün bölgede inceleme yapacakları öğrenildi.

Dün yapılan otopsiden sonra iç organları incelenmek üzere Veteriner Fakültesi tarafından alınan leoparın postu ise Doğu Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne teslim edildiği öğrenildi. Leopar postunun bozulmaması ve kokmaması için dipfrize konulduğu belirtildi.

Ferit ASLAN-Canan ALTINTAŞ-Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, (DHA)

Haberin Devamı