Gündem O savaş meydanı 93 yıl sonra milli park oluyor

O savaş meydanı 93 yıl sonra milli park oluyor

Paylaş
O savaş meydanı 93 yıl sonra milli park oluyor

Orman ve Şu İşleri Bakanlığı, 1921'de Sakarya Meydan Muharebesi'nin gerçekleştiği alanın milli park olması için çalışmalara başladı

Cumhuriyetin kurtuluş mücadelesi içinde en önemli aşamalarından biri olan Sakarya Meydan Muharebesi'nin geçtiği topraklar, yapılan çalışmayla milli park olacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalarda, meydan savaşının geçtiği alanlar özel önemi dolayısıyla Milli Park ilan edilmek üzere geniş bir ekip tarafından incelendi.

Haberin Devamı

Milli Park olarak düşünülen alanda kaynak değerleri noktasal ve alansal kaynak değerleri olarak iki başlık altında incelendi. Bu alanlar salt coğrafi birer birim değil tarihi hafızasının günümüzde yaşayan somut dayanakları olması sebebi ile mümkün olduğunca görsel olarak tespit edilen savaş dönemine ait kalıntılarla birlikte o döneme ait hatıralar ve yazışmalarda değerlendirildi.

Belirlenen bu noktasal ve alansal kaynak değerlerin coğrafi olarak Haymana ve Polatlı bölgesi içerisinde yoğunlaştığı görüldü.

Dünya harp tarihi içerisinde hem süre hem de askeri harp stratejileri kapsamında özel anlam ifade eden Sakarya Meydan Muharebesi'nin geçtiği alanların milli park olarak tescil edilerek en kısa sürede koruma altına alınabilmesi için çalışmalara hız veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, milli park tescili için uygun görüşleri gereken kurumlar ile toplantılar düzenledi.

Haberin Devamı

DHA