Dünya Obama ve Kral Abdullah'tan 'ateşkes' açıklaması

Obama ve Kral Abdullah'tan 'ateşkes' açıklaması

Paylaş
Obama ve Kral Abdullah'tan 'ateşkes' açıklaması

Ürdün Kralı Abdullah'la görüşen Obama, Suriye'deki ateşkese elişkin "Beklentileri yükseltme konusunda oldukça temkinliyiz" açıklaması yaptı

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’de çatışmaların durdurulması için varılan anlaşmayla ilgili, “Beklentileri yükseltme konusunda oldukça temkinliyiz” dedi. Obama, Beyaz Saray’da Ürdün Kralı Abdullah ile görüştü. İki lider daha sonra gazetecilere açıklama yaptı. Kral Abdullah ile ağırlıklı olarak Suriye, IŞİD ile mücadele ve Irak konularını görüştüklerini belirten Obama, Ürdün’ün bu konularda ABD için çok önemli bir ortak olduğunu söyledi.

Obama, “Suriye ile ilgili olarak Kral Abdullah’a, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığımız konuşma ile çatışmaların durdurulması anlaşması hakkında bilgi verdim. Bununla ilgili beklentileri yükseltme konusunda oldukça temkinliyiz. Sahadaki durum zorlu ancak geçen hafta boyunca tehdit altındaki kişiler için insani yardım ulaştırılmasıyla ilgili makul miktarda ilerleme gördük” dedi.

'TÜM DÜNYA IŞİD'İN PEŞİNDEN GİDECEK'

Barack Obama, şunları kaydetti: “Gelecek haftalarda, ülkeyi harabeye çeviren şiddetin azaldığını görebilirsek bu durum bize kuzeyde ve güneyde uzun süreli ateşkes için temel hazırlayacak ve Suriye’deki iç savaşı sonlandırmak için gerekli siyasi geçiş için hareket etme imkanı tanıyacak. Bu durum aynı zamanda Rusya dahil -ki kendileri şu anda bunu yapmıyor ve buna odaklanmış durumda değil- tüm dünya toplumlarının IŞİD’in peşinden gitmesini sağlayacak.”

Ürdün’ün Suriyeli mültecileri ağırlayarak önemli bir iş yaptığını belirten Obama, İsrail ve Batı Şeria’daki durumu da ele aldıklarını söyledi. Obama, “İki tarafa da umutsuzluk yerine bir ihtimal ve umut hissi sağlamamızın önemli olduğu konusunda fikir birliğimiz sürüyor. Bunu yapmak zor. Nasıl ilerleme sağlayabileceğimize dair fikirleri araştırdık” ifadesini kullandı.

ABDULLAH: İYİMSER AYRILIYORUM

Ürdün Kralı Abdullah da ABD halkı ve Obama’ya, destekleri ve IŞİD tehdidine karşı mücadelede liderliği için teşekkür etti. “Uluslararası takımın parçası olarak hepimiz siyasi bir çözüm bulmak için uğraşıyoruz” diyen Kral Abdullah, doğru yönde ilerlediklerine inandığını bildirdi. Kral Abdullah, “Suriye konusunda ABD’nin verdiği desteğin seviyesi ve Başkan Obama’nın gösterdiği liderlikle Washington’dan iyimser ayrılıyorum. Rusya ile konuşmalarınızın süreci doğru yönde ilerleteceğini ümit ederim” dedi.

İsrail-Filistin konusunda ise umutlu olmak gerektiğini vurgulayan Kral Abdullah, Obama ile sorunun çözümü için 2016’da neler yapılabileceğini görüştüklerini bildirdi.

AA

Haberin Devamı