Dünya Obama'dan flaş Irak açıklaması

Obama'dan flaş Irak açıklaması

Paylaş
Obama'dan flaş Irak açıklaması

ABD Başkanı Barack Obama, Irak'a askeri operasyon seçeneklerinin konuşulduğu bugünlerde önemli açıklamalarda bulundu

Amerika Başkanı Barack Obama "ABD askerleri Irak'ta bir daha savaşmayacak.ABD, 300 'e kadar askeri danışman gönderecek. John Kerry bölgede diplomasi başlatıyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

"ASKERLERİMİZ ORAYA SAVAŞMAYA GİTMEYECEK"

Barack Obama, “Irak’ta hedefi belli ve etkili bir müdahaleye hazırız ancak askerlerimiz oraya savaşmaya gitmeyecek. Bağdat ve çevresinin Radikal grupların eline geçmemesi bizim çıkarlarımız açısından çok önemli.” diye konuştu. IŞİD'e karşı mücadeleye destek vereceklerini belirten Obama, Amerikan askerlerinin Irak'ta yeniden savaşmayacağının da altını çizdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Washington’da yaptığı açıklamalarda Irak krizini değerlendirdi. ABD’nin Irak ve bölge lideriyle diplomatik çabalara liderlik etmek istediğini söyleyen Obama, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin hafta sonu Avrupa ve Ortadoğu’da görüşmeler yapmak üzere yola çıkacağını açıkladı. Obama, son günlerde gündeme gelen ABD-İran işbirliği konusunda da açıklamalar yaptı. ABD Başkanı, İran’ın, Irak hükümetinin kapsayıcı olması ve Sünniler ile Kürtlerin çıkarlarına saygı duyması gerektiği yönünde bir mesaj göndermesi halinde Irak’ta yapıcı bir rol oynayabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

"IRAK LİDERİNİ SEÇMEK ABD'NİN İŞİ DEĞİL"

Obama, ABD’nin de aynı mesajı gönderdiğini vurguladı. Obama sözlerini, "Ancak İran, sadece Şii liderliğindeki hükümeti destekleyen silahlı bir güç olarak çatışmaya katılırsa, bu müdahalesi muhtemelen durumu daha da kötüleştirecektir" şeklinde sürdürdü. Irak’ın liderlerini seçmenin ABD’nin işi olmadığın kaydeden Obama, sadece herkesi dâhil eden bir ajandaya sahip liderlerin Irak’ı bu krizden çıkarabileceğini belirtti. ABD Başkanı, Iraklı liderlerin Sünni, Şii ve Kürtlerin de söz hakkı bulunan bir ajandaya sahip olması gerektiğini ifade etti. Barack Obama, Irak ordusuna destek amacıyla 300 askeri danışman göndermeye hazırlandıklarını ve durum gerektirdiği takdirde "kesin hedefli askeri harekâtlarda" bulunulacağını bildirdi. ABD’nin küresel enerji pazarının istikrarıyla ilgilendiğini ifade eden ABD Başkanı, Irak’ı radikal gruplar için güvenli bir sığınak olarak görmediğini kaydetti.