Gündem Obama'dan Türkiye kararı

Obama'dan Türkiye kararı

Paylaş
Obama'dan Türkiye kararı

ABD ordusu tarafından kullanılan İncirlik Hava Üssü'nün Türkiye'nin kararıyla bir süreliğine kapatıldığı bildirildi. ABD Başkanı Obama ise Türkiye'deki gelişmeleri değerlendirmek için Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplayacak

Associated Press'e konuşan bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, Adana İncirlik'teki üssün, Türk hükümetinin kararıyla birkaç saatliğine kapandığını ancak daha sonra açıldığını belirtti. Üssün neden kapatıldığına dair açıklama yapılmadı.

Haberin Devamı

CNN International'in haberine göre, ABD'nin Adana Konsolosluğu, İncirlik Hava Üssü'nün Türk yetkililerce giriş-çıkışa kapatıldığını bildirmişti. Konsolosluk ayrıca, İncirlik Üssü'nde elektriklerin kesildiğini duyurmuştu

Konsolosluk, ABD vatandaşlarını, ikinci bir bildirime kadar üsten uzak durmaları için uyarmıştı.

OBAMA'DAN FLAŞ KARAR

Öte yandan Beyaz Saray, ABD Başkanı Obama'nın, Türkiye'deki gelişmelerin ele alınması için önümüzdeki saatlerde Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplayacağını açıkladı.

Obama, toplantıda ulusal güvenlik ve dış politika ekibinden Türkiye'deki son gelişmelerle ilgili bilgilendirilecek.

ALMANYA'DAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Merkel, Moğolistan'dan döner dönmez Türkiye'deki gelişmeler üzerine bir basın toplantısı düzenledi. Merkel başbakanlıkta yaptığı basın toplantısında Türkiye'deki darbe girirşimini sert bir dille kınadığını vurguladı ve şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Birçok insanın bu darbe girişiminde hayatını kaybetmiş olması çok acı verici. Türkiye'de akan kan artık durmalı. Almanya, Türkiye'de demokrasi ve hukuk devletini savunanların yanındadır. Kimin ülkeyi yöneteceğine karar verecek olan halkın özgür seçimlerdeki iradesidir. Siyasi değişimlerin siyasi kurumlar çerçevesinde demokratik kurallar içinde yapılması gerekir. Caddelerde askeri tanklar ve kendi halkına karşı hava saldırıları haksızlıktır. Bu tavrımızı bugün sabah Avrupalı partnerler ve kurumlarımızın temsilcileriyle Moğolistan zirvesinde dile getirdik. Türkiye'den gelen ilk haberlerden itibaren federal hükümetin temsilcileriyle devamlı bağlantı içinde oldum. Öncelikle Dışişleri Bakanı Steinmeier, Başbakan Yardımcısı Gabriel ve Başbakanlık Müsteşarı Altmaier ile sürekli bağlantıda kaldım. Kriz masamız Türkiye'deki temsilciliklerimizle gelişmeleri sürekli değerlendiriyor."

Türkiye'deki Almanları Dışişleri Bakanlığı'nın seyahat uyarılarını takip etmeye çağıran Merkel, İncirlik'te konuşlu Alman askerlerle de Savunma Bakanlığı'nın devamlı bağlantıda olduğunu vurguladı. Merkel, "Tüm Türklere bir an evvel iç huzura kavuşmalarını diliyorum" dedi.

Haberin Devamı