Sağlık Obez sayısı 4 kat arttı

Obez sayısı 4 kat arttı

Paylaş
Obez sayısı 4 kat arttı

Dünyada gelişmekte olan ülkelerde aşırı kilolu ve obez kişilerin sayısının 1980 yılından bu yana yaklaşık 4 kat artarak, neredeyse bir milyara ulaştığı bildirildi

BBC'nin haberine göre, İngiltere’deki düşünce kuruluşu Denizaşırı Kalkınma Enstitüsü’nün (ODI) yayımladığı raporda, dünyada her üç kişiden birinin aşırı kilolu olduğu ve hükümetlerin insanları sağlıklı beslenmeye teşvik etmesi gerektiği belirtildi.

Raporda, kalp krizi, felç ve diyabette büyük artış öngörülürken, dünya çapında aşırı kilolu ve obez olarak tanımlanan, vücut kitle endeksi 25’ten fazla olan yetişkinlerin oranının 1980’den 2008’e kadar yüzde 23’ten yüzde 34’e yükseldiği açıklandı.

Aşırı kilolu ve obez yetişkin sayısının, özellikle Mısır ve Meksika gibi gelirleri yükselen, gelişmekte olan ülkelerde gözlendiğine değinilen raporda, insanların yeme alışkanlıklarının değişmesinin kilo alımındaki önemli faktörlerden biri olduğuna dikkati çekildi.

Raporda, insanların tahıl ve hububattan uzaklaştığı, yağlı, bol şekerli ve hayvansal gıdalara yöneldiği belirtildi.

Rapora göre, gelişmekte olan ülkelerde 1980 yılında vücut kitle endeksi 25’in üzerinde yaklaşık 250 milyon kişi varken, bu sayı 2008’de 904 milyona çıktı. Gelişmiş ülkelerdeki obez ve aşırı kilolu yetişkin sayısının da 557 milyon olduğu ifade edildi.

EN ÇOK ŞEKER TÜKETEN ÜLKELER

Toplum sağlığı ölçütlerine bakarak Kuzey Afrika, Latin Amerika, Ortadoğu bölgelerinin obezlerin sayısında Avrupa ile aynı orana ulaştığı, Kuzey Amerika’nın yüzde 70 obezite oranıyla dünya lideri konumunda olduğu, Kuzey Amerika'yı yüzde 63'lük obezite oranıyla Avustralya ve Latin Amerika’nın izlediği açıklandı.

Gelişmekte olan ülkelerde başta çocuklar olmak üzere yüz milyonlarca kişinin, yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya olduğuna da dikkat çekilen raporda, Çin ve Meksika’da aşırı kilolu ve obez kişilerin sayısının ikiye katladığı, Güney Afrika’da da üçte bir oranında arttığı tespit edildi.

Raporda ayrıca dünyada en çok şeker tüketen ülkelerin ABD, Belçika, Hollanda, Yeni Zelenda, Kosta Rika ve Meksika olduğu kaydedildi.

AA

Haberin Devamı